Walvissen spotten – niet jagen!

22/06/2009

Tijdens de jaarlijkse vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) laat WSPA zien dat er ook positieve manieren zijn waarop van je deze wonderbaarlijke zeezoogdieren kunt genieten.

WSPA heeft deze week samen met BBC-presentator Terry Nutkins walvissen gespot, op een ecologisch verantwoorde trip vanaf het eiland Mull, begeleid door het deskundige team van Sea Life Surveys.

De dwergvinvissen die zich ophouden en voortplanten in de wateren rond Schotland worden bedreigd door de jaarlijkse walvisjacht van de Noren, die altijd in april wordt gehouden. Men heeft Noorwegen voor 2009 een quotum toegekend van 885 dwergvinvissen, en tot dusver hebben Noorse vissers dit jaar meer dan 150 walvissen gedood. 

Walvistoerisme is een explosief groeiende bedrijfstak

WSPA benadrukt dat de bevolking van de kuststreken economisch meer gebaat is bij walvistoerisme dan bij dewalvisjacht. Onderzoek van het snel groeiende walvistoerisme wijst uit dat het een bedrijfstak is waarin meer dan 1,25 miljard Amerikaanse dollar omgaat, en waaraan elk jaar ruim 10 miljoen mensen uit meer dan 90 landen plezier beleven. 

Het laatste rapport over walvistoerisme in Schotland stamt uit 2001 en gaf aan dat er 7,8 miljoen Britse pond in werd omgezet – maar sindsdien is het aantal ondernemingen dat zich in Schotland met walvis- en ecotoerisme op zee bezighoudt, verdubbeld.

Kijk naar deze video, waarin de economische waarde van verantwoord walvistoerisme wordt vergeleken met die van de walvisjacht. 

Laten we de walvissen beschermen

WSPA roept de IWC op om bindende internationale normen op te stellen voor het walvistoerisme. Op dit moment kan iedereen een bedrijf in deze branche starten. Er moet voor worden gezorgd dat de exploitanten van de schepen de expertise hebben om dergelijke excursies te organiseren. Een keurmerk kan belangrijk zijn om het niveau op te trekken.

Caroline Warburton, manager van Wild Scotland, een organisatie voor verantwoorde vrijetijdsbesteding, zegt: ‘Voor walvissen en dolfijnen zijn de wateren rond Schotland belangrijk. Er zijn nu gezinnen voor hun levensonderhoud afhankelijk van het walvistoerisme. Verantwoord walvissen spotten levert uitstekende werkgelegenheid op en daarom steunen wij WSPA als ze de IWC oproepen nu eindelijk een einde aan de walvisjacht te maken.”

Terry Nutkins is een populaire Britse presentator van diverse dierenprogramma’s . Over walvissen zegt hij: “Als je die indrukwekkende dieren in het wild ziet, vooral in zo’n prachtige omgeving, dan schaam je je als je bedenkt dat de mens daar jacht op maakt om eraan te verdienen. Wanneer landen als Noorwegen wat meer mededogen met deze dieren hadden, zouden ze ook nog eens meer winst kunnen maken door hun ecotoerisme te ontwikkelen in plaats van de walvisjacht.” 

Ook Noren maken zich zorgen om welzijn van walvissen

Naar het zich laat aanzien, zijn er steeds meer Noren die zich zorgen maken over de wreedheden die walvissen moeten ondergaan. In april 2009 hebben WSPA en twee Noorse lidorganisaties (Dyrebeskyttelsen Norge en NOAH–for dyrs rettigheter) een opiniepeiling gehouden. Daaruit bleek dat één op de drie Noren vindt dat Noorwegen geleidelijk moet stoppen met de commerciële walvisjacht - om redenen van dierenwelzijn.

In het zelfde onderzoek zei slechts 6% van de inwoners dat ze regelmatig walvisvlees aten.

Leah Garces, internationaal programmadirecteur van WSPA merkt op: “Op het moment is het in Noorwegen verboden om een levende vis als aas aan een haak te hangen, maar walvissen worden nog altijd met exploderende harpoenen gedood. Voor een land dat in andere opzichten heel vooruitstrevend is wat dierenwelzijn betreft, is het onbegrijpelijk dat ze blind zijn voor het welzijn van walvissen. Je zou toch alle dieren humaan moeten behandelen.”

Walvissen worden meestal gedood met harpoenen die explosieven bevatten. Deze ontploffen binnen in hun lichaam. Noorwegen beweert dat ze gemiddeld binnen twee tot drie minuten sterven, maar in sommige gevallen duurt het wel een uur voor de walvis is overleden – een onaanvaardbaar wrede dood. 

Walvistoerisme is een goed alternatief

Terry Nutkins voegt daar aan toe: “Mijn idee is dat het Britse publiek laat zien dat het om het welzijn van walvissen geeft. Dat kan door dit jaar, als ze op vakantie gaan, op verantwoorde wijze walvissen te gaan spotten. Daar hoef je zelfs ons land niet voor uit. Ik vond het geweldig in Schotland!”

VisitScotland, het nationale toeristenbureau van Schotland, beschouwt verantwoord walvistoerisme als een belangrijke bron van inkomsten voor het land. Philip Riddle, hoofddirecteur van VisitScotland, zegt: “We sluiten ons heel graag aan bij WSPA om het welzijn van deze prachtige Schotse dieren te bevorderen. In de zomer is Schotland de perfecte locatie om zelf dwergvinvissen in hun natuurlijke omgeving te bekijken. Het zijn verbluffend mooie schepselen die overal in de wateren rond Schotland zijn waargenomen, van de walvisrijke stromingen langs de oostkust bij Fife tot de ongelooflijk mooie Hebriden in het noordwesten. En er zijn allerlei goede bedrijven die je helpen walvissen te spotten, zoals Sea Life Surveys.”

Lees hier meer over de manier waarop WSPA zich inzet voor walvissen

Lees hier meer over Wild Scotland

Lees hier meer over Sea Life Surveys

Lees hier meer over VisitScotland

Let wel: WSPA kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud van andere dan haar eigen websites