Wat een bijzondere dag! – Dagboek van Loretta Schrijver

21/06/2017

Ik heb de slechte attracties met wilde dieren gezien; ik wil dit nooit meer zien! Deze prachtige dieren horen in het wild en degenen die niet meer in staat zijn in het wild te leven, horen in een goede opvang. Een opvang zoals Boon Lott’s Elephant Sanctuary, waar we op onze vierde dag zijn geweest.

Wat kan ik veel vertellen over vandaag! Wat een bijzondere dag was dit. We bezochten een opvangcentrum voor geredde olifanten uit de toerisme-industrie. Boon Lott's Elephant Sanctuary (BLES) werd 10 jaar geleden opgericht door één vrouw, een Engelse, jonge dame, genaamd Katherine. 15 jaar geleden kwam ze naar Thailand als toerist en werd helemaal gegrepen door olifanten en het leed van deze prachtige dieren enkel voor het vermaak van toeristen. Ze verliet Thailand met maar één gedachte: ik kom hier terug en ga mijn leven wijden aan deze majestueuze dieren. En dat deed ze!

Paradijs voor olifanten

Ik kan niet anders zeggen dan dat dit echt een verademing is na al die ellende. Wat is het hier een paradijs! En niet alleen voor de olifanten, ook voor de mensen die er werken, de begeleiders van de olifanten. Je ziet écht dat zij gelukkig zijn met hun werk, wat een verschil met de andere toeristische attracties! De olifanten bij BLES kunnen niet meer zelfstandig in de natuur leven en hebben dus begeleiding nodig, zo'n 12 uur per dag. Het begeleiden van de olifanten gebeurt hier uiteraard niet door middel van stokken en geweld, maar door middel van lichaamstaal en door gesproken woord. 

World Animal Protection sponsort hier de bouw van nachtverblijven, zodat de olifanten ook ’s nacht veilig zijn. En in 2015 hielpen we met het aanleggen van hoog gras, waar de olifanten erg dol op zijn. We mochten meemaken hoe de olifanten het gras inliepen en tetterden van geluk. Katherine vertelde ons dat de olifant zo’n 29 ‘vocalisaties’ kan maken en dat de geluiden in elke context iets anders betekenen. In dit geval kon het niet missen: de olifanten waren duidelijk het wandelen in het hoge gras aan het vieren!

Fysiek en geestelijke mishandeling

De olifanten bij BLES komen uit de toeristenindustrie en de meeste zijn psychisch en lichamelijk beschadigd. Ook zijn er enkele olifanten die vroeger in de houtindustrie hebben gewerkt en zware bomen tilden. Maar dat zijn er niet zoveel; bijna alle olifanten hebben jarenlang olifantenritten gemaakt en olifantenshow gedaan. Jaar in jaar uit, zelfs als ze geblesseerd waren. Zo ook olifant Wassana, die ooit op een bom had gestaan. Katherine vertelde ons dat ze ondanks de hevige wond aan haar poot, elke dag rondjes moest lopen met een zware ijzeren stoel en toeristen op haar rug. Liep ze niet snel genoeg? Dan werd ze geslagen met de olifantenhaak. Op het moment dat Wassana aankwam bij BLES, tilde ze haar gewonde poot omhoog en wreef er zachtjes over met haar slurf. Katherine wist wat ze probeerde te zeggen en fluisterde zachtjes naar haar: 'Er zijn hier alleen maar vriendjes en eten voor je, zeker geen werk meer'. Gelukkig is Wassana inmiddels helemaal op haar plek en wandelt ze vrolijk rond met haar enorme schoen, die haar gewonde poot beschermt.

Gossip Girls

Wassana is nu onderdeel van een groepje olifanten dat ze de 'Gossip Girls' noemen en wij hebben ze mogen ontmoeten! Wassana, Pang Dow en Lotus hebben een heel speciale vriendschap gevormd en zijn onafscheidelijk geworden. Zij eten samen, slapen samen en spelen samen. Wij hoorden ze luid ‘kwebbelen’ met elkaar en blijkbaar doen ze dat de hele dag door. Vooral wanneer er een andere olifant voorbij komt. Medewerkers van BLES hebben ze daarom de ‘Gossip Girls’ genoemd. Wat ontzettend fijn om te zien dat deze dieren weer lekker vrij met soortgenoten kunnen omgaan, in plaats van een hele dag aan een ketting staan.   

Katherine is zo’n vrouw die écht het verschil maakt voor deze dieren. Die wat doet tegen het verschrikkelijke leed dat wilde dieren ondergaan in de toerisme-industrie. Maar ook wij kunnen hier wat doen! Aan het leed van al die olifanten, tijgers, orang-oetans en alle andere wilde dieren die lijden voor het vermaak van toeristen. Vraag toeristen geen wrede attracties met wilde dieren meer te bezoeken, zodat de vraag naar deze attracties afneemt. Kies op onze actiepagina een ongepaste toeristenfoto en onderteken de actie

Groetjes van een hele blije Loretta.

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

>> Lees hier het dagboek van Loretta's eerste dag in Thailand: Nong Nooch Botanical Gardens: wat een desillusie!

>> Lees hier het dagboek van Loretta's tweede dag in Thailand: Wilde dieren in rariteitenkabinet

>> Lees hier het dagboek van Loretta's derde dag in Thailand: Het kan dus nóg erger