We maken dierenwelzijn tot een topprioriteit op het Wereld Vlees Congres

22/11/2016

De wereldwijde vleesindustrie kwam begin november samen in Uruguay. Wij waren hier aanwezig en spraken over de dringende noodzaak voor verbeteringen in dierenwelzijn.

De conferentie gaf een globaal beeld, waarbij de aanhoudende groei van de productie van rund- en varkensvlees en de enorme vraag vanuit de Chinese markt naar varkensvlees, belangrijke punten waren.

Onze presentatie over dierenwelzijn werd bijgewoond door 700 marktleiders in de vleessector. We riepen hen op een einde te maken aan de opsluiting van dieren en lieten de wereldwijd groeiende bezorgdheid van de consumenten zien.

Vier van de vijf consumenten in Europa maakt zich namelijk zorgen over het welzijn van dieren. Ze vinden niet alleen dat landbouwdieren een beter leven verdienen, ze zijn ook bereid om hiervoor hun koopgedrag te veranderen. Consumenten verkiezen duurder vlees dat aan hoge dierenwelzijnseisen voldoet boven goedkoop vlees zonder deze eisen en zijn zelfs bereid het goedkope vlees in de schappen te laten liggen. 

Het is indrukwekkend hoe ver de vleesindustrie is gekomen sinds onze eerste presentatie over dierenwelzijn op het Vleescongres, 2 jaar geleden. Destijds werd dierenwelzijn door sommigen nog als bedreiging gezien. Nu we het vertrouwen bij de industrie hebben opgebouwd, kunnen we openlijk praten over de verbeteringen die nodig zijn op gebied van dierenwelzijn. Enkele van de grootste vleesproducenten van Mexico en Brazilië tot China, kiezen al voor betere welzijnsnormen, maar er is nog een lange weg te gaan.