Weidegang ook ‘s zomers ‘op glad ijs’

18/08/2015

Het mooie zomerse weer stimuleert wel de consumptie van ijs maar niet het welzijn van melkkoeien. Het meeste roomijs in Nederland wordt namelijk gemaakt van stalmelk. Dit blijkt uit onderzoek dat World Animal Protection heeft gedaan. De consument heeft weinig keus voor ijs van weidezuivel.

Die keuze is er nauwelijks of niet bij de supermarkten Albert Heijn, Jumbo en Plus en evenmin bij ijssalons. Jammer voor de koeien, die worden er niet mee de wei in geholpen

Convenant Weidegang

De overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking hecht sterk aan koeien in de wei. Gelukkig, want weidegang is gezonder en natuurlijker voor de dieren dan een levenslang verblijf in de stal. Maar schaalvergroting en ‘efficiëntie’ leiden ertoe dat steeds meer koeien niet meer buiten komen. Om dan toch het percentage – niet de aantallen - koeien dat weidegang heeft op peil te houden, is enkele jaren het zogeheten Convenant Weidegang gesloten door belangrijke partijen in de zuivelsector. Ook supermarktketens Albert Heijn en Jumbo hebben hun handtekening gezet onder het streven om minimaal zeventig procent van de melkkoeien in de wei te houden. Maar die intentie vertaalt zich niet in de zuivelproducten die zij in hun assortiment hebben. Niet in het algemeen en al helemaal niet waar het gaat om roomijs. 

Aanbod met weideganggarantie

Van de zuivel houdende ijsproducten in de schappen van drie onderzochte supermarkten (Albert Heijn, Jumbo en PLUS) is gemiddeld slechts 15% gemaakt van verantwoorde melkproducten. Albert Heijn scoort hierop beter (21,4%) dan Jumbo (12,4. Supermarkt PLUS die het convenant niet heeft ondertekend scoort het slechtst (11,8%). Maar het convenant heeft ook in deze productgroep weinig invloed op het aanbod van gegarandeerde weidezuivel. Sterker: momenteel voert geen enkel ijsproduct het weideganglogo. Het verantwoorde aanbod hangt zo vrijwel volledig af van Ben & Jerry’s ‘Caring Dairy’-ijs en met Arla Biologisch, Bio+, AH Biologisch en Gijs streekproducten bovendien van slechts een handjevol ijsmerken.

IJssalons geven doorgaans geen informatie over weidegang, maar ook het aantal ijssalonketens dat verantwoord zuivelijs aanbiedt is met 1 op 7 zeer teleurstellend te noemen. Dit geldt eveneens voor de Nederlandse pretparken (1 op 5). Zij bieden de consument meestal helemaal geen, of anders slechts een uitermate beperkte keuze voor roomijs van verantwoorde zuivel.

Help koeien de wei in

Zuivelconsumenten kunnen helpen om de koe de wei in te krijgen door te kiezen voor verantwoorde zuivelproducten die ofwel het weidemelklogo of een biologisch keurmerk dragen. 

Lees hier het gehele rapport.

(Foto boven: copyright Joe Shlabotnik)

FOK OFF! gaat door

FOK OFF! Stop het zieke fokken van puppy's in Europa

Hoewel we enkele weken geleden al ruim 85.000 handtekeningen hebben aangeboden aan de ambassades van Duitsland, Frankrijk en Polen – belangrijke landen binnen...

Hallo, kennen jullie mij nog?

hond Pam

Mijn naam is Pam. Ik ben de pup die na de cycloon op Vanuatu gered werd door World Animal Protection. Dit is mijn verhaal.