Werelds oudste beer overleden

18/06/2013

Met een zwaar gemoed ontvingen we onlangs het bericht dat Andreas, een 50-jarige Europese bruine beer, vorige maand is overleden in een Grieks berenreservaat. Hij was een van de laatste dansberen die gebruikt werd voor entertainment in Griekenland.

Andreas werd in de jaren ’60 als welp gevangen genomen en bracht de daaropvolgende drie decennia door in de harde wereld van de dansbeer-industrie. Gelukkig veranderde Andreas leven in januari 1993 toen hij werd gered tijdens een grootschaliger project om de handel in dansberen in Griekenland te beëindigen.

Andreas' tweede kans

Toen Andreas werd bevrijd in 1993 was hij al dertig en bovendien blind. Maar hij kreeg een nieuwe start  in het allereerste berenreservaat, dat door WSPA werd ontworpen, in de bossen van Noord-Griekenland. Hij was op dat moment al de oudste beer van het reservaat, dat nog altijd wordt gerund door de Griekse milieugroep Arcturos.

In het reservaat leefde Andreas samen met andere geredde dansberen. Dat hij na zijn redding nog een wonderlijke 20 jaar zou leven is geheel te danken aan de fantastische zorg door het team van Arcturos.

Andreas: de oudste beer van de wereld

Afgelopen 24 mei overleed Andreas rustig in zijn hol. Hij was minstens 50 jaar oud en daarmee voor zover wij weten de oudste beer die ooit in een reservaat heeft geleefd. Hij was zo oud dat hij wellicht de oudste beer ter wereld was. 

Er leven nog steeds tien geredde beren in het Griekse reservaat waar Arcturos ook vele andere wilde dieren opvangt. 

Wil je meer weten over onze berenreservaten? Klik dan hier

Verwante artikelen:

  • Beren Lucia en Vidaar bevrijd
  • Een nieuw leven voor Jimi en Jexy
  • Een wereld in beweging voor dieren in 2012

Rivierdolfijnen redden in de Amazone

rivierdolfijn

Met jouw hulp vechten we hard om tienduizenden unieke roze Amazone rivierdolfijnen te redden van een illegale en pijnlijke dood. De dolfijnen blijken erg...