WSPA Amerika roept op: koop kooi-vrije eieren

20 november 2012

WSPA heeft een nieuwe campagne gelanceerd in Noord-Amerika, waarin het lot van legkippen centraal staat. ‘Kies Kooi-vrij’ richt zich op het welzijn van miljoenen legkippen, door mensen voor te lichten over de werkelijkheid van het leven in legbatterijen of kooien.

Particulieren en bedrijven worden opgeroepen om hun koopkracht te gebruiken en geen eieren aan te schaffen van kippen die in kooien worden gehouden.

'Goedkoper' heeft een prijs

Legbatterijen behoren tot de wreedste praktijken in de moderne vee-industrie. De overgrote meerderheid van de consumptie-eieren in Noord-Amerika wordt geproduceerd door kippen die hun hele leven doorbrengen in kleine, kale kooien, opeengepakt samen met vijf of zes andere vogels. Vele rijen van deze kooien vullen megastallen.
Kippen zijn intelligente en sociale dieren. Ze voelen pijn, angst en frustratie. De buitengewone stress die zij dagelijks ervaren,  schaadt hun immuunsysteem en maakt ze zeer gevoelig voor kwalen, ziektes en verwondingen

Gebruik je koopkracht

Maar het goede nieuws is dat we, elke keer als we eieren of een product gemaakt met eieren kopen, een signaal kunnen geven over de manier waarop we denken dat dieren behandeld moeten worden. Door middel van Kies Kooi-vrij, wil WSPA dat de 'koopkracht' toeneemt om miljoenen dieren te beschermen en vriendelijkere, betere manieren van veeteelt te bevorderen.

In Europa zijn  de legbatterijen die in Noord-Amerika nog volop in gebruik zijn sinds begin dit jaar verboden. Maar in Italië, Griekenland en op Cyprus bestaan ze nog steeds. De ‘verrijkte kooien’ die in de EU als ondergrens gelden, zijn echter absoluut niet diervriendelijk te noemen. Scharreleieren komen van kippen die tenminste de ruimte hebben om zich vrijelijk te bewegen in de schuur. Maar eigenlijk vindt WSPA dat kippen zoveel mogelijk ook toegang tot buiten moeten hebben. Daarom beveelt  WSPA Nederland aan dat als mensen eieren kopen, ze kiezen voor vrije uitloop of biologisch.

Verwante artikelen:

  • Europees legbatterijenverbod van kracht– eet geen illegale eieren!
  • Ruim 20.000 kaarten voor “Alle koeien in de wei!”
  • Intensieve landbouw bedreigt voedselzekerheid

Deel het met de rest van de wereld:

WhatsApp