WSPA onthult het treurige lot van dolfijnen in vakantieparadijzen

03 november 2010

De dolfijnen die overal in de Dominicaanse Republiek en Mexico in dolfinariums gevangen worden gehouden leiden een treurig leven, zo blijkt uit een nieuw rapport van WSPA.

Uit het Spaanstalige ‘Rapport over dolfijnen in gevangenschap in Mexico en de Dominicaanse Republiek’ wordt duidelijk dat het leven van dolfijnen die in attracties optreden onnatuurlijk kort is en vol fysieke en emotionele ellende. Het rapport is geschreven door dr. Yolanda Alaniz, in samenwerking met een aantal lokale instellingen: de Dominicaanse stichting voor Onderzoek van de Zee (FUNDEMAR), de Dominicaanse Academie van Wetenschappen en de Autonome Universiteit van Santo Domingo. Al deze organisaties zijn in het verleden intensief betrokken geweest bij het welzijn van dolfijnen.

Het rapport tekent de situatie in de dolfinariums in de twee landen, waarvan het grootste deel zich in populaire internationale vakantieoorden bevindt. Het beschrijft de wrede behandeling die de gevangen dolfijnen moeten ondergaan, en ook de gevolgen van deze mishandeling. “Toen we eenmaal hadden gezien dat ze volkomen afgezonderd moesten leven, wat voor dergelijke intelligente wezens met zo’n complex sociaal leven werkelijk een wreed lot moet zijn, waren we overtuigd dat we de gevolgen van het leven in gevangenschap voor dolfijnen - als individu en als soort - openbaar moesten maken,” zei dr. Alaniz.

“Al een aantal jaren heeft WSPA initiatieven gesteund die de problemen van dolfijnen in gevangenschap in kaart proberen te brengen. Daardoor kunnen we effectief campagne voeren voor alternatieve manieren om dolfijnen in hun natuurlijke omgeving te observeren en ervan te genieten – zonder ze op te sluiten en te mishandelen,” aldus Marcela Vargas, campagnemanager op het regionale kantoor van WSPA voor Mexico, Centraal-Amerika en het Caribisch gebied.

Het rapport geeft de standaardindeling van dolfinariums weer, zoals die sinds 1970 in Mexico en sinds 1995 in de Dominicaanse Republiek bestaan. Ze zijn hoofdzakelijk ontworpen met het oog op het comfort van het publiek, zonder rekening te houden met het welzijn van de dolfijnen. De oudere attracties hebben afgesloten betonnen baden, terwijl nieuwere dolfinariums soms uit een afgesloten deel van de zee bestaan. Geen enkel dolfinarium doet ook maar de geringste poging om een natuurlijke leefomgeving te creëren, of een rustplek die is afgeschermd van de blikken van het publiek en de dompteurs. In Mexico bestaan ook reizende circussen die gebruik maken van dolfijnen en ze onderwerpen aan lange-afstandstransporten.

De belangrijkste doodsoorzaken onder de dolfijnen die in Mexico in gevangenschap leven, komen allemaal voort uit hun gevangenschap en de slechte manier waarop ze worden behandeld: longontsteking, bloedvergiftiging, verdrinking en letsel, veroorzaakt door mishandeling door dompteurs en dierenartsen. Daarbij komen nog de voortdurende stress, die tot chronische aandoeningen leidt, en de gebrekkige bescherming door milieuambtenaren. In de Dominicaanse Republiek, waar geen wettelijke voorschriften bestaan, bleken de dolfijnen in twee van de drie attracties door de trainers te worden mishandeld, terwijl in één dolfinarium de mishandeling zelfs werd uitgevoerd door toeristen.

We kunnen voortbouwen op dit rapport door de huidige wetgeving in beide landen te analyseren en te wijzigen, door de leefomstandigheden van de dolfijnen in gevangenschap te verbeteren, en door het publiek hiervan bewust te maken en duidelijk te maken dat het onjuist is om deze dieren in gevangenschap te houden – waar ook ter wereld. 

Verwante artikelen:

  • Dolfijnenfilm “The Cove”groot succes in Nederland
  • The Cove wint Oscar voor beste documentaire
  • Afschuwelijke filmopnamen laten zien hoe wreed de Noorse walvisjacht is
  • WSPA veroordeelt SeaWorld

Deel het met de rest van de wereld:

WhatsApp