WSPA praat met nieuwe regering Kaaimaneilanden over schildpadden

16 augustus 2013

We hebben bemoedigend nieuws ontvangen van ons Stop Sea Turtle Farming team. Eind juli hebben Mike Baker, Algemeen Directeur van WSPA International, en Dr. Neil D'Cruze, campagneleider, gesproken met leden van de nieuw gekozen regering van de Kaaimaneilanden.

Zij bespraken hier onze voorstellen voor een oplossing van de problemen op de omstreden Cayman Turtle Farm. 
Meer dan 9.500 met uitsterven bedreigde zeeschildpadden worden in de fokkerij uitgebroed en gehuisvest vanwege hun vlees. Ze leven momenteel in vervuilde bassins, zijn vaak ziek en kunnen zich niet natuurlijk gedragen.

Ook regering bezorgd over gang van zaken

WSPA heeft de regering van de Kaaimaneilanden – de officiële eigenaar van de Cayman Turtle Farm -  voorgesteld om de fokkerij om te vormen tot een centrum voor het redden, revalideren en uitzetten van gewonde schildpadden. De gesprekken, waaraan onder anderen de ministers voor Milieu, Toerisme, Planning, Gezondheid en Landbouw deelnamen, lieten een gedeelde bezorgdheid zien binnen de nieuwe regering over tal van zaken bij de fokkerij.

Daarbij ging het over de onbewezen voordelen van het programma voor het in stand houden van de soort, de hoge kosten – circa 9 miljoen euro - voor de economie van de eilandengroep, het gebrek aan kennis over de lokale vraag naar schildpaddenvlees en de armzalige omstandigheden waarin de dieren leven.

Geen commerciële schildpadfokkerij

D’Cruze zei daarover: “We zijn blij dat we open, oprechte en positieve gesprekken hebben gehad met de nieuwe regering van de Kaaimaneilanden. Ik denk dat er een werkelijke kans is op samenwerking om positieve stappen te zetten om de duizenden zeeschildpadden te helpen, die nog altijd lijden op de fokkerij.” 

Terwijl WSPA voorzichtig optimistisch is omdat er belangrijke raakvlakken zijn gevonden, blijft er toch een belangrijk verschil van mening  met de regering. Terwijl het voor WSPA duidelijk is dat de problemen met dierenwelzijn alleen opgelost kunnen worden door afstand te nemen van commerciële productie, denkt de regering dat het mogelijk is om zeeschildpadden op een diervriendelijke manier te fokken.

Succesvolle voorganger

Het voorstel van WSPA om het bedrijf om te vormen tot een centrum voor het redden, revalideren en uitzetten van de schildpadden en als bestemming voor ecologisch toerisme, is gebaseerd op de succesvolle omvorming van de voormalige schildpadfokkerij op het eiland Réunion tot het Kélonia Observatorium van Zeeschildpadden.

Kélonia is momenteel een mondiaal geprezen centrum voor onderzoek en educatie, dat groeiend economisch voordeel voor het eiland heeft laten zien en een stijgend aantal bezoekers. Een omgevormde Cayman Turtle Farm kan een expertisecentrum voor het behoud van zeeschildpadden worden en heeft de potentie om een kroonjuweel van de eilandengroep te worden

Verwante artikelen:

  • Fokkerij Kaaimaneilanden weigert hulp WSPA
  • Schildpadfokkerij gaat dierenleed aanpakken
  • Maak een einde aan de schildpadfokkerij
Categorieën: 

Deel het met de rest van de wereld:

WhatsApp