Zorgen om ‘nieuwe Tijger Tempel’ nu opening dichtbij komt

22/03/2017

Vorige maand werd bekend dat de bouw van een nieuwe toeristenattractie met tijgers was gestart in Thailand. Inmiddels is de bouw vergevorderd en zijn er zelfs al kleine, ouderwetse kooien te zien. We vrezen dan ook dat de tijgerattractie zeer binnenkort zijn deuren zal openen.

Dagelijks zullen zij moeten voldoen aan de vraag naar wrede toeristenshows en selfies.

Schokkend is ook dat achter deze tijgerattractie hetzelfde bedrijf zit als achter de beruchte Tijger Tempel die vorig jaar werd gesloten, vanwege hun link aan de illegale handel in tijgers en tijgerlichaamsdelen. Onder een andere naam, Golden Tiger (Thailand) Co. Limited, is het bedrijf nu bezig om een nieuwe locatie te openen, op dezelfde plek. De tijgers die het bedrijf op deze locatie wilt gaan houden, zullen hun leven lang lijden in de naam van het toerisme. Dagelijks zullen zij moeten voldoen aan de vraag naar wrede shows en selfies.

Ongeschikte huisvesting voor tijgers

Ook de inadequate huisvesting is een groot punt van kritiek. Dr. Jan Schmidt-Burbach, onze wildlife expert, over de bouw van de toeristenattractie:

“De bouw van de nieuwe toeristenattractie met tijgers is inmiddels vergevorderd. We maken ons ernstig zorgen dat de ouderwetse ‘rij van kooien’ zeer ongeschikt is als huisvesting voor de tijgers." 

“We vrezen dat de inhumane behandeling van de tijgers en de condities van deze nieuwe locatie niet anders zullen zijn dan die van de voormalige Tijger Tempel, welke was betrokken bij de wrede en illegale handel in wilde dieren. Daarom roepen wij de Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) op om deze locatie niet te laten openen.”

Het DNP reageerde op ons onderzoek en claimen dat:

  • De dierentuinvergunning is verkregen op grond van legale regelgeving. De vergunning geeft de Golden Tiger Co. Ltd. toestemming om een nieuwe locatie te openen.
  • Als de locatie is gebouwd en het bedrijf voldoet aan 11 eisen, mag Golden Tiger Co. Ltd officieel tijgers houden op de locatie.
  • De Golden Tiger (Thailand) Co. Ltd. heeft geen link met de Tiger Tempel, de eerdere toeristenattractie met tijgers.

De laatste stelling klopt echter niet. Er is een duidelijke link tussen de Tiger Tempel Limited en de Golden Tiger Limited. Onderzoek wijst uit dat het om hetzelfde bedrijf gaat, ondanks de verandering van naam, directeur of stakeholders.

In het archief van de plaatselijke Kamer van Koophandel staat namelijk duidelijk dat op 3 februari 2017 de Tijger Tempel zijn naam heeft veranderd naar Golden Tiger (Thailand) Co. Ltd. Hierbij hielden ze hetzelfde ID registratienummer en de dierentuinvergunning die vorig jaar werd uitgegeven door het DNP. Dr. Schmidt-Burbach benadrukt dat dit een zeer serieuze zaak is:

“We moeten onthouden waarom de Tiger Tempel vorig jaar werd gesloten. Het risico dat ook deze tijgers illegaal worden verhandeld, worden gefokt voor commerciële doeleinden en worden blootgesteld aan gruwelijke wreedheden is enorm groot.”

Wat kun jij doen?

Om druk uit te oefenen op het DNP, is er een internationale petitie gestart. Met deze petitie vragen we het DNP om de voorlopige dierentuinvergunning niet om te zetten in een permanente vergunning voor de Golden Tiger (Thailand) Co. Ltd.. Zonder deze vergunning mag de Golden Tiger geen tijgers naar de locatie halen.  

UPDATE: 21 april zijn de 212.000 handtekeningen ingeleverd bij het DNP. Een nieuwe update volgt snel.