Zuid-Afrikaanse WSPA-lidorganisaties in actie tijdens WK Voetbal

08/07/2010

Zuid-Afrikaanse lidorganisaties van WSPA zetten hun beste beentje voor tijdens het WK Voetbal en komen in actie voor dierenwelzijn.

WSPA is het grootste overkoepelende samenwerkingsverband van dierenwelzijnsorganisaties ter wereld, met ruim 1000 lidorganisaties in meer dan 150 landen. Samen werken we aan de verbetering van het welzijn van dieren.

Python

WSPA-lidorganisatie Society for the Prevention of Cruelty to Animals (SPCA) heeft bij een traditionele genezer een python in beslag genomen, die de uitslagen bij het WK zou kunnen beïnvloeden. Het dier, dat '2010' werd genoemd, was speciaal voor het WK vanuit Kwazulu-Natal naar Kaapstad gebracht. Als voetbalfans de medicijnman geld betaalden, zou de Birmese rotspython via contact met de voorouders de uitslag kunnen bepalen.Volgens de SPCA was de python ondervoed, uitgedroogd en had hij een longontsteking en infecties aan zijn mond. "De slang leefde onder onacceptabele omstandigheden", zei een woordvoerder van de SPCA. "Hij is meegenomen naar een dierenarts speciaal voor reptielen en reageert goed op de behandelingen." Medicijnmannen gebruiken meestal gedroogde lichaamsdelen van dode dieren voor het bereiden van drankjes en smeersels; sommigen maken gebruik van levende dieren om met de voorouders te communiceren.

Dieren verven

Al eerder kwam een Zuid-Afrikaanse lidorganisatie van WSPA in actie toen er plannen waren ‘onschadelijke’ verf voor dieren in de handel te brengen ter gelegenheid van  het WK Voetbal. Tijdens een wedstrijd voor vlaggendragers van de FIFA in een winkelcentrum nam iemand een Pekineesje mee dat met sprayverf was opgesmukt.WSPA-lidorganisatie NSPCA heeft mensen gevraagd geen dieren te gebruiken om het WK luister bij te zetten: levende dieren zijn geen speelgoed. Deze organisatie heeft erop gewezen dat dit stress kan veroorzaken bij dieren (die uit angst kunnen gaan bijten), als ze al niet werkelijk leed ondervinden. Verf kan giftig zijn als het wordt opgelikt, en kan in de ogen van dieren terechtkomen. Wat veilig is voor mensen hoeft niet veilig te zijn voor dieren.

Slacht van dieren tijdens de wereldcup

Binnen Zuid-Afrika doen geruchten de ronde dat de intentie bestaat om dieren te slachten tijdens festiviteiten rond het WK (Afrikaanse traditionele slacht bij feestelijkheden). WSPA-lidorganisatie NSPCA heeft daar onderzoek naar gedaan, maar kon (nog) geen concrete informatie vinden.

Dierenbescherming

Zuid-Afrika heeft een dierenbeschermingswet, en hoewel verouderd (1962) kan deze wet van nut zijn bij het tegengaan van wrede behandeling en mishandeling van dieren. Verder heeft Zuid-Afrika  een goed netwerk van dierenbeschermingsorganisaties, waarvan vele effectief werken. Zuid-Afrika heeft ook een netwerk van SPCA’s (Societies for the Prevention of Cruelty to Animals) met inspecteurs die ambtshalve bevoegd zijn om dierenwelzijnsproblemen te onderzoeken

IWC: winst en verlies

[node:article_summary]

De jaarlijkse vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) die afgelopen juni in Agadir, Marokko, werd gehouden, heeft wisselende resultaten...

Haïti: de stand van zaken na zes maanden

[node:article_summary]

Dankzij de gulle giften van de donateurs van WSPA heeft ons rampenteam – dat deel uitmaakt van de Animal Relief Coalition for Haiti (ARCH) – in de afgelopen...