Dolfijnen als entertainers

 

Heb je wel eens goed naar dolfijnen gekeken? Het lijkt alsof ze altijd lachen. Zelfs wanneer er niets te lachen valt, lacht een dolfijn. Maar laat je niet misleiden door die lach.

Wereldwijd leven drieduizend dolfijnen in gevangenschap. Drieduizend dolfijnen die hun leven slijten in een bassin voor het vermaak van mensen.

Een bassin is geen geschikte omgeving voor dolfijnen. Dolfijnen zijn zeer intelligente en sociale dieren die veel stress ervaren en zich vervelen in gevangenschap. De dieren hebben in een kaal bassin niet de kans om te jagen, lange afstanden te zwemmen of zelf hun groepsgenoten uit te kiezen. Ze horen thuis in de oceaan waar ze wel alle ruimte en vrijheid hebben.

Dode vis 

Het dierenleed in een dolfinarium is voor de meesten bezoekers onherkenbaar. Dolfijnen lachen immers altijd. Maar dit is simpelweg de vorm van de kaak. Het houden van dolfijnen in gevangenschap veroorzaakt verschrikkelijk veel dierenleed en wij kunnen onze ogen hier niet langer voor sluiten. De dieren leren om kunstjes te doen in ruil voor dode vis. Ze slijten hun leven in bassins die wel 200.000 keer kleiner zijn dan hun natuurlijke leefgebied en ze kunnen niet eens hun eigen groepsgenoten uitzoeken. Dat is toch geen leven voor de zeer intelligente en sociale dolfijn?

Miljardenindustrie

Mensen denken vaak dat als hen iets wordt aangeboden, dat wel goed moet zijn. Zo ook met dolfijnenattracties. Maar reisorganisaties en andere bedrijven misleiden het publiek. Er gaat namelijk een miljardenindustrie schuil achter deze dolfijnen. Zo wordt er winst gemaakt over de rug van deze dieren. Dolfinaria verdienen hier miljarden aan, en reisorganisaties profiteren daar graag van mee, zo blijkt uit ons rapport Behind the Smile.

Laat je niet misleiden door de lach van een dolfijn. Dolfijnenattracties zijn dierenleed vermomd als leuke familie-uitjes. Met een petitie roepen we Expedia Group op te stoppen met de kaartverkoop voor dolfijnenattracties. Niet alleen Expedia Group profiteert van dit dierenleed, ook reisorganisaties zoals: ANWB, VakantieVeilingen en TUI bieden attracties met dolfijnen aan.

Vraag naast het tekenen van de petitie tegen Expedia Group ook ANWB, VakantieVeilingen en TUI om te stoppen met de verkoop van kaarten voor dolfijnenattracties. Stop met de promotie van dierenleed. En zorg er samen met ons voor dat dit de laatste generatie dolfijnen in gevangenschap is.

Zwemmen met dolfijnen. Leuk voor het dier? 

Dolfinarium in Harderwijk

Ook in Nederland hebben we een lokaal voorbeeld van een plek waar dolfijnenattracties worden aangeboden. Het Dolfinarium in Harderwijk is zelfs het grootste zeezoogdierenpark van Europa. Het goede nieuws is dat de bezoekersaantallen sinds 2000 gehalveerd zijn. We hopen met onze campagne bewustzijn te creëren dat wilde dieren geen entertainers zijn.

We proberen al jarenlang met het Dolfinarium in gesprek te gaan, maar tevergeefs. We zijn voor een uitdoofbeleid. We hopen dat de generatie dolfijnen die nu in dolfinaria leven, de laatste zijn. Deze dieren zijn zo gewend geraakt aan dit onnatuurlijke leven dat een terugkeer naar het wild heel lastig zou zijn. Er zijn een aantal mogelijke oplossingen. Zo kan een dolfinarium de laatste dolfijnen een zo natuurlijk mogelijk leven bieden, door meer verrijking te geven en door te stoppen met het directe contact met de dieren. Ook wordt er op dit moment veel onderzoek gedaan naar mogelijke opvangplekken voor dolfijnen in gevangenschap in zee, bijvoorbeeld bij het Griekse eiland Lipsi. 

Op dit moment zijn reisorganisaties onze grootste prioriteit; eenvierde van alle kaartjes voor dolfinaria, worden verkocht door reisorganisaties. Als de reisbranche en toeristen dolfijnenattracties de rug toe keren, zijn we dus een grote stap dichterbij diervriendelijk toerisme.

Het goede voorbeeld

Dolfijnen hebben de tijd mee. Steeds meer organisaties zien in dat deze dieren ongeschikt zijn voor een leven in gevangenschap. Zo gaven onlangs Booking.com, TripAdvisor en Virgin Holidays aan geen kaarten meer te verkopen voor dolfijnenattracties. 

Zo zegt Dermot Halpin, President Experiences & Rentals bij TripAdvisor: ‘Het bewijs dat experts ons hebben voorgelegd was overtuigend. Walvissen en dolfijnen lijden in gevangenschap, en we hopen een toekomst te zien waar ze leven zoals dat hoort – vrij en in het wild.’

Ook Managing Director van Virgin Holidays, Joe Thomson, laat van zich horen: ‘In plaats van het aanbieden van kaarten voor dolfijnenattracties, willen we klanten stimuleren om dolfijnen en walvissen op een verantwoorde manier in het wild te spotten. Daarnaast zullen we ons inzetten om opvangcentra voor walvissen en dolfijnen in gevangenschap te ondersteunen en te ontwikkelen.’

Wat jij kunt doen voor dolfijnen

Ook jij kunt , net als bovengenoemde reisorganisaties, bijdragen aan een beter leven voor dolfijnen. Hoe? We zetten een aantal tips op een rij:

 • Wees je ervan bewust dat je wordt misleid door dolfinaria en bedrijven die dolfijnenattracties aanbieden. Bezoek ze dus niet. 
   
 • Deel de boodschap met familie, vrienden en kennissen. Veel mensen zijn zich niet bewust achter het leed dat schuilt achter dolfijnenattracties. 
   
 • Maak een einde aan de misleiding. Teken onze petitie om Expedia Group op te roepen geen kaarten meer te verkopen voor dolfijnenattracties!
   
 • Je kunt bedrijven die dolfijnenattracties aanbieden altijd mailen met de vraag dit niet meer te doen. Hoe meer mensen van zich laten horen, hoe impact we samen kunnen creëren. 
   
 • Steun ons werk financieel; elk bedrag - groot of klein - zorgt ervoor dat we samen een einde kunnen maken aan het leed dieren wereldwijd, waaronder dolfijnen.

Teken de petitie

Deel het met de rest van de wereld:

WhatsApp