Dog sitting in the sand

Kan mijn hond of kat corona krijgen?

Nieuws

Er is een kans dat huisdieren het coronavirus krijgen. Waarschijnlijk raakt het merendeel van deze huisdieren besmet door hun baasjes. Wat kunnen we hieraan doen? In dit artikel beantwoorden we de meestgestelde vragen.

Dit artikel is in februari 2022 geüpdatet.

Kunnen huisdieren corona krijgen?

Volgens het RIVM is er bewijs dat huisdieren, waaronder honden en katten, besmet kunnen raken met het coronavirus. Uit een onderzoek van het RIVM uit begin 2021 blijkt ‘dat ongeveer 1 op de 5 katten en 1 op de 7 honden uit Nederlandse huishoudens antistoffen tegen het coronavirus in het bloed hebben. Ook andere dieren zoals konijnen, fretten of hamsters kunnen het virus krijgen. Waarschijnlijk raakt het merendeel van deze huisdieren besmet door hun baasjes.’ Honden en katten hebben meestal geen of weinig klachten als ze besmet zijn.

Hoe groot is de kans dat een huisdier een ander dier of mens besmet?

Die kans lijkt zeer klein in vergelijking tot besmetting van mens op mens. Er zijn op dit moment geen gevallen bekend dat besmette huisdieren mensen hebben besmet.

Wat doe ik met mijn huisdier als ik ben besmet?

Als je besmet bent met het coronavirus en in thuisisolatie moet, is het verstandig om de algemene hygiënemaatregelen voor omgang met huisdieren van het RIVM te volgen. Houd je hond en kat zoveel mogelijk binnen tijdens je isolatie- of quarantaineperiode. Vraag bijvoorbeeld iemand anders om je hond kort en aangelijnd uit te laten. Als niemand anders voor je huisdier kan zorgen of je moet in de buurt van dieren zijn terwijl je besmet bent, was dan je handen met zeep en water voor en na het contact met het dier. Maak oppervlaktes als de bench, de voerbak en het gebied daaromheen regelmatig schoon. Leeft je kat voornamelijk buiten? Houd hem of haar ook nu dan zoveel mogelijk buiten.

Wat als mijn huisdier toch ziek wordt?

De kans dat je huisdier ziek wordt na besmetting met het virus, is klein. Als je dier toch klachten krijgt, breng het dan niet naar een locatie waar meerdere dieren bij elkaar komen, zoals een opvang, pension of asiel. Bij ernstige benauwdheids- en/of diarreeklachten kun je contact opnemen met de dierenarts. Geef aan dat er COVID-19 in het huishouden is. Hij of zij bepaalt of extra onderzoek nodig is.

Kan ik mijn huisdier vaccineren tegen het coronavirus?

Nee, vaccinaties tegen COVID worden momenteel niet bij huisdieren ingezet. Volgens experts heeft dit ook geen prioriteit. Overigens bestaan er verschillende coronavirussen. Zo is SARS ook een coronavirus, net als dat COVID-19 een coronavirus is. De bestaande vaccinaties tegen coronavirus voor honden, beschermen de dieren tegen andere coronavirussen, zoals een enterische (spijsverteringssysteem) coronavirusinfectie (CCoV). Deze vaccinaties beschermen niet tegen luchtweginfecties. Deze vaccinatie tegen corona bij honden werkt derhalve niet tegen COVID-19 waar we nu mee te maken hebben.

Wat als mijn huisdier in contact is geweest met iemand die het coronavirus heeft?

De algemene hygiënemaatregelen voor omgang met huisdieren van het RIVM zijn ook hier van toepassing. Als je huisdier ziek wordt na contact met een besmet iemand is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.

Kan mijn huisdier het coronavirus van buiten mee naar binnen nemen? 

In theorie zou het kunnen dat je huisdier het virus mee naar binnen neemt, als COVID-19 zich op straat bevindt, bijvoorbeeld doordat een besmet persoon buiten hoest of op de grond spuugt. Dit is echter niet waarschijnlijk. Heb je toch reden extra voorzichtig te zijn of vertrouw je het niet, dan kun je de pootjes van je hond even wassen na het uitlaten. Gebruik geen alcohol of desinfectiemiddelen! Dit is slecht voor je huisdier. Alleen even wassen met shampoo speciaal voor je huisdier is voldoende. Je hoeft niet dagelijks je huisdier van top tot teen te wassen; dat is zelfs schadelijk voor de huid van je dier.

Kan ik mijn huisdier nog wel knuffelen?

Je kunt je dier zeker nog knuffelen. Kussen is nooit een goed idee, omdat zowel honden als katten, net als wij mensen, bacteriën in hun mond dragen die ziekten kunnen veroorzaken. Knuffel geen honden of katten die er boos of angstig uitzien. Het kan dat ze gestrest zijn en ze kunnen daardoor bijten. Dit is met name belangrijk voor kinderen, omdat zij het gedrag van dieren niet goed kunnen lezen. Was altijd na het knuffelen of aaien je handen. De dieren kunnen microben bij zich dragen, die je met het handen wassen er weer af wast. 

Het dierenasiel in mijn buurt lijdt enorm onder het virus. Mensen doneren niet meer, er zijn te veel dieren of vrijwilligers durven niet meer langskomen. Hoe kan ik helpen?

Neem contact op met het asiel en vraag hoe je kan helpen. Misschien is er een mogelijkheid om voor een dier te zorgen als je deels thuis werkt. Ook eten en geld doneren is een makkelijke en goede manier om het dierenasiel te steunen.

 

Het is in deze tijd belangrijk om onszelf, maar ook onze huisdieren te beschermen. Onze huisdieren houden ons gezelschap en vullen ons leven aan; we moeten dus goed voor ze zorgen.

 

Meer over