Kooikippen

In Azië en het Midden-Oosten worden steeds meer vleeskuikens opgesloten in kooien. Deze kooien zijn verboden in de EU, maar daarbuiten groeit het gebruik ervan juist. World Animal Protection wil kooikippen van het menu af.

Leefomstandigheden in een kooi

De intelligente dieren zitten opgesloten in sombere, vaak overvolle ruimtes met geen enkele mogelijkheid om zich natuurlijk te gedragen. In deze kale stalen kooien, vaak op elkaar gestapeld, hebben de kippen in veel gevallen slechts een leefoppervlakte van een half A4’tje. Overbevolking, gebrek aan natuurlijk daglicht en snelle groei veroorzaken stress, kreupelheid en ziekte. Sommige kippen zijn zelfs te ziek om nog te staan.

De uitwerpselen van de vleeskuikens horen door de roosters te vallen (dit gebeurt niet altijd werkelijk), voordat het met de onderliggende transportbanden wordt afgevoerd. Wanneer de kuikens zes weken oud zijn, worden diezelfde banden gebruikt om de diertjes af te voeren. De korte levensduur van zes weken is mede mogelijk gemaakt door de extreme genetische selectie, waardoor de kuikentjes te snelle gewichtstoename moeten ondergaan. Deze gewichtstoename leidt vaak tot een groot aantal pijnlijke lichamelijke problemen. De kippen zijn dus geboren om te lijden.

Europese Unie

In de Europese Unie (EU) moeten vleeskippen strooisel hebben, wat betekent dat in de praktijk er eigenlijk geen kooihuisvesting voor vleeskippen wordt toegepast. Echter gebruiken veel landen in de wereld (met name in Azië en het Midden-Oosten) deze kooien nog steeds. Turkije, Rusland en China zijn enkele landen waar deze kooien nog veelvuldig worden gehouden. Er is zelfs een stijgende lijn te zien van het aantal kooikippen in deze landen. Daarnaast importeren veel (EU-)landen nog altijd vlees van kippen die in kooien zijn gefokt.

Wat wij doen

World Animal Protection zet zich in om een einde te maken aan dit geheime lijden. In het najaar van 2016 kwamen we in actie. Duizenden mensen wereldwijd tekenden onze petitie om grote fastfoodketens te bewegen de levens van miljoenen kippen te verbeteren. In december 2016 bieden we de handtekeningen aan bij de acht fastfootketens: KFC, Starbucks, Burger King, Pizza Hut, Domino’s en Subway. Momenteel voeren we samen met 140 andere Europese organisaties campagne voor een verbod op kooien in de vee-industrie in Europa. Dit officiele Europese burgerinitiatief moet het onderwerp kooien op de agenda van de Europese Commissie zetten. 

Verandering is mogelijk

We willen dat toonaangevende fastfoodketens de leiding nemen en beloven om vlees van kooikippen van het menu weren. We hebben al vooruitgang geboekt; in gesprekken met McDonald's heeft het bedrijf bevestigd dat zij het gebruik van kooien om kippen te fokken niet accepteren. We zijn blij dat een ​​wereldwijde fastfoodketen het voortouw neemt ten bate van het welzijn van vleeskuikens en moedigen andere ketens aan om hetzelfde te doen.

 

Deel het met de rest van de wereld:

WhatsApp