65.000 honden gered op Bali

18/06/2010

Medewerkers van WSPA-lidorganisatie BAWA (Bali Animal Welfare Association) hebben loslopende honden in het district Gianyar op Bali ingeënt om nieuwe uitbraken van hondsdolheid te voorkomen en de lokale autoriteiten te laten zien dat het afmaken van honden geen oplossing biedt.

Dankzij een acht maanden durend vaccinatieprogramma zijn nu 42.500 honden in Gianmyar beschermd tegen hondsdolheid. Daarmee is voorkomen dat 65.000 dieren werden afgemaakt en 390.000 mensen minder risico op hondsdolheid lopen.

Afmaken biedt geen oplossing

Na een uitbraak van hondsdolheid op Bali in november 2008 gaven de autoriteiten, in een wanhopige poging om de epidemie onder controle te krijgen, het bevel om alle ‘vrije’  dat wil zeggen loslopende - honden af te maken. Over het hele eiland leidde deze operatie tot gruwelijke taferelen. Duizenden honden werden met zware doses strychnine vergiftigd en stierven een afschuwelijke dood, voorafgegaan door stuiptrekkingen en inwendige bloedingen. Ondanks de groeiende weerstand van de bevolking en ondanks internationale protesten*, waren de autoriteiten niet bereid om over te gaan op een massaal vaccinatieprogramma. Ze geloofden niet dat hondsdolheid zo op doelmatige wijze onder controle gebracht kon worden. Ze maakten zich zorgen over het tekort aan mankracht, over het feit dat langwerkende vaccins moeilijk te krijgen waren en ze twijfelden of ze in staat zouden zijn om 70% van de hondenpopulatie in te enten – het percentage dat nodig is om de verspreiding van hondsdolheid geheel onder controle te krijgen.Maar met het afmaken van honden wordt de verspreiding van het virus niet voorkomen. Het is zelfs zo dat de WHO (World Health Organization) een voorstander is van massale vaccinatie van honden om het publiek tegen hondsdolheid te beschermen.

Ons antwoord op de noodkreet

In december 2009 begon BAWA een vaccinatiecampagne, die gefinancierd werd dankzij WSPA-donateurs wereldwijd. Het doel was om te laten zien dat het mogelijk en haalbaar was om hondsdolheid met vaccinatie onder controle te brengen - zelfs in de ‘unieke omstandigheden’ die volgens de autoriteiten op Bali van toepassing waren.

Acht maanden later is de waarheid duidelijk vast komen te staan. De vaccinatieteams van BAWA hebben de gegevens van dorp tot dorp met de grootste nauwkeurigheid geregistreerd, en daaruit blijkt dat Gianyar het enige district is waar het aantal hondenbeten wel met 50% is teruggebracht. In alle andere districten is het aantal hondenbeten toegenomen.

“Het inenten van meer dan 40.000 zwerfhonden was geen eenvoudige opgave. De vastberadenheid waarmee de goed getrainde medewerkers van BAWA hun taak hebben volbracht bewijst echter dat Bali zich heel goed tegen hondsdolheid kan beschermen door een systematisch vaccinatieprogramma in te zetten,” aldus Elly Hiby, hoofd gezelschapsdieren bij WSPA International. “Er zijn genoeg internationale case studies die aantonen dat de bestrijding van hondsdolheid met vaccinatie succesvol is. Door ons succes in Gianyar, op Bali zelf, kan de regering niet meer ontkennen dat deze aanpak zinvol is en kan ze een oproep doen om onmiddellijk een einde te maken aan het wrede afmaken van honden.”

“De steun en sympathie die we van alle ambtenaren in de dorpen hebben ondervonden, hebben ons alleen maar gesterkt in het geloof dat de dorpelingen op Bali ècht om hun honden geven,” zegt Janice Girardi van BAWA.

Help de honden op Bali en andere dieren in nood

* 40,000 WSPA supporters hebben een petitie getekend om de gouverneur van Bali te vragen een eind te maken aan het afmaken van de honden.