In actie tegen achtergelaten vistuig

22/04/2014

In Den Haag vindt deze week het Global Oceans Action Summit 2014 plaats, over behoud van de flora en fauna in de zeeën. WSPA is hierbij aanwezig en presenteert haar nieuwe rapport over in zee achtergelaten vistuig.

In elke oceaan en zee ter wereld vormen achtergelaten vislijnen, vallen en netten inmiddels een enorme bedreiging voor dieren. WSPA komt hiertegen in actie met haar nieuwe campagne 'Sea Change'

De enorme hoeveelheden afval op zee verwondt en doodt miljoenen zeehonden, walvissen, schildpadden en zeevogels. En behalve de vele levens kost het jaarlijks miljoenen dollars aan schoonmaakwerkzaamheden. Als we het niet opruimen, dan blijven de plastic netten namelijk nog eeuwenlang onze zeeën bevuilen.

Campagne Sea Change

WSPA’s rapport Fishing’s phantom menace: how ghost fishing gear is endangering our sea life is het allereerste rapport dat dit grote probleem vanuit het perspectief van dierenwelzijn belicht. Het vertelt over de wereldwijde schaal waarop de vervuiling plaatsvindt en beschrijft het vreselijk letsel dat het veroorzaakt bij onze zeedieren. Het rapport is bedoeld voor vertegenwoordigers van regeringen en congresbezoekers.Met onze campagne Sea Change willen we voor 2018 1 miljoen zeedieren redden. Het plan bestaat uit drie pijlers:

•    De hoeveelheid in zee achtergelaten vistuig moet drastisch verminderen worden;

•    De bestaande rotzooi in de oceanen moet opgeruimd worden;

•    Gewonde dieren moeten uit de netten bevrijd worden.

Sterk door samenwerking

Om onze oceanen en zeeën weer gezonder, en dus productiever, te maken moeten de verschillende sectoren samen gaan werken. Regeringen, industrie en hulporganisaties hebben samen de informatie, kennis en kracht om de oorzaken en gevolgen van het probleem in kaart te brengen. Dit is belangrijk, zodat we de bestaande initiatieven om het afval te reduceren en op te ruimen kunnen ondersteunen en uitbreiden. Alleen door de handen ineen te slaan kan een blijvend resultaat behaald worden.

Vistuigafval mag geen bedreiging vormen

Onze Sea Change campagne draait om wereldwijde samenwerking en actiebereidheid. Vistuigafval mag geen blijvende bedreiging vormen voor het leven van onze zeedieren. Alleen door het bundelen van onze krachten en het delen van de verantwoordelijkheid voor dit wereldwijde probleem kunnen we onze doelen behalen. Samen kunnen we onze oceanen bevrijden van afval.

Praat mee over de Global Oceans Action Summit en de toekomst van onze oceanen op Twitter met de hastag #OceanAction

Verwante artikelen:

  • Japan moet stoppen met 'wetenschappelijke' walvisjacht
  • Kom in actie tegen de dolfijnenjacht in Taiji
  • Zeeleeuwen geen circusdieren

Dierenwelzijn in Kenia

dierenwelzijn-in-kenia

Nick de Souza, WSPA’s programmadirecteur in Afrika, is door onze partnerorganisatie World Organization for Animal Health (OIE) aangewezen als het aanspreekpunt...