Bankensector negeert dierenwelzijn bij financiering diertransporten

09/07/2013

Grote Nederlandse banken investeren in transporteurs van varkens, koeien, kippen en andere dieren zonder na te gaan of die bedrijven het welzijn van de dieren wel kunnen garanderen. Dit blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer.

Op een schaal van 1 tot 10, scoren de banken de slechtste  score, een dramatische 1. 

WSPA vindt de uitkomst onthutsend. ‘Iedereen met enige kennis over veetransport weet dat wetgeving en handhaving ernstig tekortschieten’, aldus Ruud Tombrock, directeur WSPA Nederland.

'Uit het onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer blijkt nu dat banken bij de kredietaanvraag alleen checken of het bedrijf de benodigde certificaten en vergunningen heeft om levende dieren te vervoeren. Vanuit het oogpunt van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid schiet dat natuurlijk ernstig tekort. Feitelijk betekent het dat banken bewust het risico nemen dierenleed te financieren.’

Wetgeving diertransport 'zwak'

De huidige wet- en regelgeving omtrent transport van levende dieren in Europa toont verschillende zwakke plekken, waaronder de transporttijd. Samen met andere organisaties heeft WSPA zich de afgelopen jaren daarom sterk gemaakt de transporttijden binnen Europa in te korten tot maximaal acht uur. Helaas tot dusverre nog zonder succes. 

Bovendien laat de handhaving veel te wensen over. Volgens een onderzoek van de Europese Commissie worden de regels regelmatig overtreden. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken kondigde onlangs aan geen vertrouwen meer te hebben in de huidige controle, die deels door de sector zelf wordt uitgevoerd. Per 1 januari 2014 komt de handhaving daarom weer volledig in handen van de overheid.

Dierenwelzijnsproblemen genegeerd

Grote banken als ABN Amro, ING Groep – beide nota bene opgekocht door de overheid  – en Rabobank blijken zich aan deze urgente problemen niets gelegen te laten liggen en financieren zonder enige bovenwettelijke restrictie bedrijven die zich met veetransport bezig houden. Ook vermogensbeheerders als Aegon, ING Groep en SNS Reaal die beleggen in aandelen of obligaties van internationale veetransporteurs en vleesverwerkers scoren slecht. 

Aegon en SNS Reaal screenen alleen of de bedrijven beleid hebben op het gebied van dierenwelzijn, maar zolang er geen misstand uit de screening naar voren komt, blijft dat zonder gevolgen. Hierdoor is ook hun score niet hoger dan het rapportcijfer 1.

Eerlijke Bankwijzer

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV, Dierenbescherming en IKV Pax Christi waaraan WSPA steun betuigd. De Eerlijke Bankwijzer heeft tot doel het verduurzamen van banken met behulp van de consument. 

Naar aanleiding van de schokkende uitkomsten van het rapport, roept ze de banken op om dierenwelzijn een vast onderdeel van hun praktijk te maken. Het onderzoek zal over een jaar worden herhaald om te zien of de situatie is verbeterd.

Verwante artikelen:

  • Europees Parlement vóór 8-uurslimiet veetransporten
  • WSPA biedt petitie aan tegen export levende dieren aan Australisch parlement
  • Sancties voor illegale veetransporten in de EU schieten ernstig tekort

Wereldwijd in actie voor honden

pup-red-collar

Wereldwijd worden jaarlijks miljoenen honden afgemaakt uit angst voor hondsdolheid. Dit is WSPA samen met haar donateurs aan het veranderen.