Bedrijf achter de beruchte Tijger Tempel gaat onder een nieuwe naam verder

24/02/2017

Vorig jaar werd de Tijger Tempel, een toeristenattractie met tijgers in Thailand, gesloten nadat de politie gruwelijke vondsten deed. Nu, nog geen jaar later, probeert het bedrijf een nieuwe toeristenattractie met tijgers te openen.

Zij vonden tientallen dode tijgerwelpen in vriezers, samen met tijgerhuiden en tijger tanden.

Recentelijk deden we een onderzoek naar de Tijger Tempel en kwamen tot de schokkende ontdekking dat het bedrijf achter deze dieronvriendelijke toeristenattractie, onder een andere naam bezig is met het openen van een nieuwe toeristenattractie met tijgers. Inmiddels is de bouw van deze nieuwe attractie gestart bij Kanchanaburi, in het westen van Thailand.

Gezien de erbarmelijke omstandigheden bij de voormalige Tijger Tempel, wat uiteindelijk leidde tot de sluiting, dringen we er bij de Thaise regering op aan de dierentuinvergunning, die nodig is om de tijgers te houden, niet te verstrekken.

Voorlopige vergunning

De Golden Tiger (Thailand) Co Ltd, de nieuwe naam van de Tijger Tempel, heeft een voorlopige vergunning voor deze nieuwe toeristenattractie. Onze angst is dat een volledige dierentuinvergunning zal worden toegewezen indien het bedrijf aan 11 specifieke eisen kan voldoen binnen de komende zes maanden. Hieronder vallen bijvoorbeeld dat de tijgers kooien moeten hebben die groot genoeg worden geacht voor de dieren en dat de dieren beschikking moeten hebben tot een goede dierenarts. Maar geen van deze 11 voorwaarden verbiedt interacties tussen de tijgers en toeristen en verbiedt het bedrijf om met de tijgers te fokken. Voorwaarden die wij juist ontzettend belangrijk vinden!

Onze collega’s in Thailand zijn voortdurend in contact met het Thaise ministerie van Nationale Parken (DNP) en hebben inmiddels twee formele verzoeken ingediend om geen vergunning te verstrekken en een fokverbod in te stellen.

Sluiting van de Tijger Tempel

De Tijger Tempel, lange tijd een bekende toeristenattractie vanwege het grote aantal tijgers, had in 2016 maar liefst 147 tijgers in bezit. Na jarenlang beschuldigd te zijn van het illegaal fokken van tijgers en het verhandelen van tijgers en tijgeronderdelen, werd er in mei 2016 een inval gedaan door meer dan 500 agenten van de DNP. Zij vonden tientallen dode tijgerwelpen in vriezers, samen met tijgerhuiden en tijger tanden. Zo’n 147 levende tijgers werden in beslag genomen en zijn nog steeds onder de hoede van de DNP. Officiële onderzoeken naar de beschuldigingen over de illegale handel tegen de Tijger Tempel zijn nog steeds gaande.

Lijden in de toeristenindustrie

Vorig jaar publiceerden we een studie over het gebruik van tijgers in de toeristenindustrie in Thailand. Dit rapport liet een stijging zien van 33% in het aantal tijgers in toeristenattracties in de afgelopen vijf jar. Dit waren de voornaamste welzijnsissues die uit de studie naar voren kwamen:

  • Tijgerwelpen worden op gruwelijke wijze van hun moeder gescheiden, slechts twee of drie weken nadat ze zijn geboren.
  • Kleine welpen worden gebruikt als foto accessoire voor toeristen. De continue interactie met mensen (aanraken, verkeerd vasthouden, aaien) kan leiden tot stress en verwondingen.
  • Tijgers worden gestraft om agressief gedrag te stoppen. Gedrag dat natuurlijk is voor dit dier.
  • De dieren zitten in kleine en ongeschikte kooien, met minimale toegang tot vers water.
  • Gedragsproblemen werden gezien bij 1 op de 10 tijgers. Dit waren problemen zoals continue ijsberen en het bijten in de staart.  

Tegen het fokken van tijgers voor commerciële doeleinden

Vorig jaar leverden we een petitie in bij de DNP met de vraag om een officieel onderzoek naar alle tijgers in Thailand die in gevangenschap leven. Deze petitie drong er ook op aan het fokken van tijgers voor commerciële doeleinden te stoppen. Dr. Jan Schmidt-Burbach, onze wilde dieren expert, stelt:

“Tijgerattracties hebben geen enkele link met het behoud van wilde dieren in het wild – het leidt enkel tot het extreme lijden van deze dieren, door een leven in erbarmelijke omstandigheden. Deze attracties moeten worden gesloten, want ze kunnen duidelijk gelinkt worden aan de illegale dierenhandel.”

Wilde dieren. Geen entertainers.

Elke dag lijden er honderdduizenden wilde dieren voor de toeristenindustrie. Toeristen zijn zich vaak niet bewust van het leed van deze tijgers en andere dieren achter de schermen. Ons wereldwijde onderzoek in 2014 liet zien dat 93% van de toeristen naar attracties met wilde dieren gaan, juist omdat ze van wilde dieren houden. Van deze toeristen, gaf 83% aan dat ze deze dieren liever in het wild zouden zien, als ze de kans hadden gehad. Dit laat zien dat er hoop is voor onze wilde dieren. 

Lees meer over onze Wilde dieren. Geen entertainers. campagne.

Dierenkieswijzer is online!

varkens

Wat zeggen de politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s over dierenwelzijn? En met welke partij deel jij de meeste standpunten?