Dieren in nood vanwege extreme droogte in Thailand

04/04/2016

Thailand kampt momenteel met een van de ergste droogtes in tien jaar. Het noorden van het land heeft zelfs in ruim twintig jaar geen vergelijkbare droogte meegemaakt.

''Het vee heeft ernstig behoefte aan voldoende en schoon drinkwater.''

Bijna 40.000 landbouwdieren lijden onder deze droogte. Momenteel is het in Thailand zo’n 36 tot 40 graden Celsius en de temperatuur kan in april verder oplopen, tot ruim 44 graden Celsius. De Ping rivier in Chiang Mai (Noord-Thailand) is grotendeels uitgedroogd en kan lopend worden overgestoken. De dieren hebben zich verplaatst naar de uitgedroogde rivier en zoeken naar het weinige water dat er nog is.

Impact op mens en dier

Landbouw en landbouwdieren zijn de grootste bron van inkomsten voor de mensen in het Doi Tao District in Chiang Mai. Door de ernstige droogte is de overheid genoodzaakt om het watergebruik te beperken tot alleen menselijke consumptie. De boeren hebben dus ook geen water voor hun gewassen en hun dieren. Toch doen ze er alles aan om goed voor hun dieren te blijven zorgen. Sommigen houden boeren zelfs de wacht bij dierenverblijven, om er zeker van te zijn dat hun dieren het redden.

Het belang van water en voedsel

Het vee heeft ernstig behoefte aan schoon en voldoende drinkwater. Het beetje water in de Ping rivier is niet genoeg om te overleven. Omdat de boeren het lastig hebben met hun gewassen, hebben zij ook weinig voedsel voor hun dieren.

World Animal Protection wil watertanks leveren aan het Doi Tao District. Deze gaan naar de ruim 30 dierenverblijven die lijden onder deze droogte. Ook krijgen verschillende districten, waaronder Doi Tao, machines om likstenen te produceren. Likstenen worden vaak gebruikt om landbouwdieren van mineralen te voorzien die niet in natuurlijk voedsel zitten. Het gaat hier met name om natrium. Zo kunnen de dieren weer aansterken.

Met voldoende water en mineralen hebben de landbouwdieren een kans om deze droogte te overleven. 

>> Help ons om deze dieren in de rampgebieden te helpen