Dieren vriezen dood door extreme weersomstandigheden in Mongolië

18/01/2017

Met een extreem strenge winter, is het voor Mongoolse vee-eigenaren moeilijk om hun dieren te beschermen tegen de kou. Wij komen in actie voor deze dieren in de rampgebieden.

''De Mongoolse regering meldt dat de dzud op steeds meer plekken in het land toeslaat, tot wel vijftig graden onder het nulpunt.''

Mongolië kampt met een dzud: een extreem koude winter na een droge zomer. De laatste keer dat het land hiermee te maken had, was in 2010. Wij waren toen ter plaatste en redden tienduizenden dieren.Bekijk deze korte film over ons reddingswerk in 2010 voor de Mongoolse dieren:
Dit jaar heeft Mongolië helaas opnieuw te maken met deze extreme weersomstandigheden. Sinds november 2015 wordt Mongolië geteisterd door dit verschrikkelijke fenomeen. Overdag zijn de temperateren rond de min 25 graden Celsius en ’s nachts daalt het kwik naar min 40 graden Celsius. Mens en dier zijn hierdoor erg kwetsbaar. En vanwege de droge zomer, kunnen de dieren niet genoeg voedsel eten om zich te beschermen tegen de winterse kou.

Aanhoudende kou

De verwachting is dat het de komende weken nog kouder wordt. De Mongoolse regering meldt dat de dzud op steeds meer plekken in het land toeslaat, tot wel vijftig graden onder het nulpunt. Ook begint het kalverenseizoen al in februari. Er wordt gevreesd voor velen miskramen en sterfte onder de koeien. 

Duizenden dieren doodgevroren

Op 15 januari 2016 kregen wij te horen dat er ruim vijfduizend dieren waren overleden door de dzud. Wij vrezen echter dat het daadwerkelijke cijfer hoger lag. Uit ervaring van de dzud in 2010, weten wij dat het sterftecijfer onderschat wordt, omdat niet elk sterfgeval wordt gemeld. Het Mongoolse ministerie van Voedsel en Landbouw heeft onze hulp gevraagd voor de bescherming van de dieren.

De noodzaak voor het beschermen van de dieren

Dieren in Mongolië sterven veelal door het gebrek aan voedsel en op lange termijn door het extreme weer. Vanwege de zomerse droogte krijgen de dieren niet genoeg voedingsstoffen binnen om de winter te overleven. De Mongoolse regering heeft daarom hooi opgeslagen om aan de vee-eigenaren toe te wijzen. Ze zijn daar al mee bezig, maar vanwege het extreme weer, is het moeilijk om de eigenaren te bereiken.Tijdens de laatste grote dzud, konden duizenden vee-eigenaren er niet voor zorgen dat de dieren beschutting kregen, vooral tijdens de koude nachten. Zij hebben niet het juiste materiaal dat bestand is tegen de wind. Ons team is aan de slag gegaan om ervoor te zorgen dat de eigenaren de juiste materialen krijgen om hun dieren te beschermen. Eind deze maand komen deze aan in Mongolië. Wij werken hierin samen met het Mongoolse Rode Kruis om de situatie te verbeteren.>> Help ons om deze dieren in de rampgebieden te helpen

Het verhaal van John Walsh

John Walsh

Onze geschiedenis van het beschermen van dieren in nood begon in 1964 met John Walsh en zijn eerste reddingsactie: Operatie Gwamba.