Dierenwelzijn opgenomen in halal richtlijnen

11/05/2009

De richtlijnen voor dierenwelzijn die een team van WSPA onlangs voorlegde aan het World Halal Forum 2009, zijn goed ontvangen. Ze bevatten regels over gezondheid, behandeling, leefomstandigheden en het transport van dieren tot het moment waarop ze worden geslacht.

De richtlijnen moeten nu deel gaan uitmaken van de Global Halal Standard – een norm voor de halal-industrie over de hele wereld. 

De International Halal Integrity Alliance (IHI Alliance), die de bijeenkomst in Kuala Lumpur in Maleisië organiseerde, had WSPA uitgenodigd de richtlijnen aan het forum voor te leggen.  

WSPA was de enige organisatie op het gebied van dierenbescherming die werd uitgekozen om deel te nemen aan de commissies die zich bogen over over dierenwelzijn en het slachten van gevogelte, koeien en schapen. 

De samenwerking tussen IHI Alliance en WSPA werd officieel beklonken op een eerdere bijeenkomst in Cairo, waar ze een besloten bijeenkomst hielden met de edelachtbare Grootsjeik van het Al Azhar instituut, dr. Mohamed Sayed Al Tentawy.  

Naar een mondiale norm

De Global Halal Standard bevat in totaal tien modules, die variëren van het welzijn en de slacht van dieren tot de logistiek, de dienstverlening en het financieel beheer. Vijf van deze tien modules kwamen op het World Halal Forum 2009 aan de orde.

De overige vijf zullen op het volgende World Halal Forum in 2010 worden besproken. Het plan is om de tien modules van de Global Halal Standard in de nabije toekomst te laten goedkeuren door de Organisation of the Islamic Conference.

Een goede gelegenheid voor het dierenwelzijn

Het World Halal Forum is het belangrijkste evenement voor de wereldwijde halal-industrie. Deze bedrijfstak groeit jaarlijks met 25% en is in potentie betrokken bij de voedselverzorging van 1,8 miljard moslims over de hele wereld. 

"Als we in aanmerking nemen hoe snel de halal-industrie groeit, dan levert de samenwerking met de IHI Alliance om tot richtlijnen over dierenwelzijn te komen een geweldig resultaat op, waarbij het leven van enorm veel dieren wordt verbeterd.” aldus Sofia Parente van WSPA.

Bovendien is de industrie in de eerste plaats begonnen met het oog op de voorschriften voor de slacht van dieren, maar heeft zij zich inmiddels ook ontwikkeld op het gebied van producten voor persoonlijke verzorging, halal-logistiek en islamitische financiële dienstverlening. 

Het wordt ook steeds belangrijker voor de industrie om te kunnen achterhalen waar producten vandaan komen, en dierenwelzijn is van cruciaal belang bij het beheersen van de voedselverzorging van de boerderij tot het bord. Dit 'farm-to-fork' concept kwam tijdens het Forum meermalen aan de orde.

Lees hier meer over het werk dat WSPA doet voor dierenwelzijn