Donzen dekbedden: een nachtmerrie voor ganzen

06/02/2009

Een schokkende documentaire onthulde dat veel donzen dekbedden gevuld worden met dons dat van levende ganzen wordt geplukt.

Een verderfelijke praktijk, die uiterst pijnlijk voor de dieren is. WSPA maakt zich ernstig zorgen over dit nieuwe bewijs tegen de wereldwijde donsindustrie.

In het programma, dat op 1 februari werd vertoond op de Zweedse televisiezender TV4, werd onthuld dat elk jaar miljoenen vogels levend worden geplukt – alleen al in Europa.

 In China, de grootste producent van dons en veren ter wereld, zijn de cijfers nog hoger. China exporteert de producten naar een aantal Europese landen – ook naar Nederland – waar het dons wordt gebruikt in dekbedden, kussens en jacks.

Waar de veren ook vandaan komen, voor de ganzen zijn de gevolgen onontkoombaar: het plukken is een marteling die ze ernstig gestresst achterlaat. WSPA keurt het plukken van levende vogels ten strengste af. 

Een deel van de film – een buitengewoon akelige scène – kan worden gezien op de  website van TV4 (1 minuut en 18 seconden van het programma).

Met geweld afgescheurd

Mike Appleby, wetenschappelijk hoofdadviseur van WSPA, zegt het volgende over de beelden van TV4: “Hoe afschuwelijk de beelden ook zijn – ze brengen wel de wreedheden aan het licht die schuilgaan achter het warme en comfortabele imago van ganzendons. De documentaire laat duidelijk zien dat het plukken van levende ganzen heel veel voorkomt. Ook wat soms wel beweerd wordt, namelijk dat alleen de borstveren worden geplukt op het moment dat de dieren in de rui gaan en hun veren los komen te zitten, is overduidelijk onwaar. In de film worden alle veren met geweld afgescheurd. Ook die op de rug en in de nek, waar bijna geen dons groeit.”

Tot slot zegt hij: “WSPA is een overtuigd tegenstander van het plukken van levende eenden en ganzen, in welk land dat ook gebeurt. Deze gewoonte berokkent de vogels verschrikkelijk veel pijn en ellende. Dat blijkt wel uit het feit dat hun huid bloedt en dat ze blijkbaar verlamd raken van angst.”

Deze methode wordt voornamelijk gebruikt omdat het efficiënter is. Terwijl een dode gans maar één keer kan worden geplukt, is het mogelijk om een levende gans wel vier keer te plukken voor hij wordt geslacht.

Nu in actie komen

De documentaire liet zien dat ganzen levend worden geplukt in Hongarije, hoewel dat land de Europese Conventie voor de bescherming van dieren in de veeteelt heeft geratificeerd. De Conventie beveelt aan om het plukken van veren en dons van levende vogels te verbieden.

In alle landen die het levend plukken toestaan, ook in Hongarije, bepleit WSPA bij de Chief Veterinary Officers – hoge ambtenaren die over diergeneeskunde en veeteelt gaan – om deze mishandeling van eenden en ganzen onmiddellijk te verbieden.

Kunnen consumenten een verschil maken?

Voor een diervriendelijke consument is het nagenoeg onmogelijk om erachter te komen of het dons in dekbedden en jacks van een fabriek afkomstig is waar vogels worden mishandeld.

Als u helemaal zeker van uw zaak wilt zijn is de enige oplossing om producten met dons helemaal te mijden. Er zijn verschillende synthetische alternatieven op de markt, zoals Thinsulate, Polarguard, Fiberfill en Qualofill.

Help WSPA dierenleed te stoppen

Lees hier nog meer tips om diervriendelijker te leven 

Verwante artikelen:

  • Diervriendelijk winkelen
  • Beter boodschappen doen, beter eten

WSPA komt de dieren van Cuba te hulp

cuba

Dankzij de noodhulp van WSPA zijn meer dan 42.000 dieren behandeld voor hun verwondingen en beschermd tegen allerlei levensbedreigende ziekten.

EC overstelpt met handtekeningen

Europees-Parlement

Onder leiding van WSPA heeft een coalitie van dierenwelzijnsorganisaties ruim 150.000 handtekeningen overhandigd aan EU-commissaris Androulla Vassiliou van...