Een kaaiman kopen blijkt net zo makkelijk als het doen van je dagelijkse boodschappen

25/02/2019

Misschien hebben jullie het ook gezien? Het item van tv-programma Rambam over exotische dieren. De journalisten laten zien hoe makkelijk je als leek exotische dieren kunt kopen en houden in Nederland. Van kaaiman tot Savannah-kat; wettelijk gezien mag het allemaal.

Door collega Karin, Medewerker Campagnes

Al in 1993 besloot de Nederlandse overheid dat er een positieflijst moest komen waarop dieren staan die door eenieder te houden zijn als huisdier. Alle dieren die niet op deze lijst staan, mogen dan ook niet meer worden gehouden als huisdier. Door eindeloze discussies over dierenwelzijn en door sterk uiteenlopende ideeën over wat een geschikt huisdier is, is er na 26 jaar nog altijd geen positieflijst en mogen veel wilde dieren nog steeds worden gehouden als huisdier.In het item, dat op 7 februari werd uitgezonden op NPO3, kopen de programmamakers met gemak en volkomen legaal een babykaaiman. Een dier dat, eenmaal volwassen, 1,40 meter lang is en een grote bijtkracht heeft. Ook gaan ze langs bij een vrouw die Savannah-katten (een kruising tussen een serval en een huiskat) verkoopt; prachtige dieren die niet thuishoren in een huiskamer.

Ook Stichting AAP komt tijdens het item aan het woord, aangezien zij jaarlijks vele wilde dieren opvangen die als huisdier zijn aangeschaft maar toch volkomen ongeschikt blijken als huisdier. Een kijkje in de opvang van AAP in Almere benadrukt ook meteen weer de noodzaak van een positieflijst. Mensen houden thuis poolvossen, stokstaartjes en wasberen en komen er na korte tijd achter dat je niet goed voor deze dieren kan zorgen in gevangenschap. Houders van exoten kunnen niet de ruimte, sociale context of het dieet bieden dat het dier nodig heeft om natuurlijk gedrag te vertonen. Dierenartsen hebben vaak geen idee hoe zij het welzijn en de gezondheid van deze dieren kunnen bevorderen.

Het item van Rambam over exotische huisdieren vormt een sterk pleidooi voor een positieflijst. Nu we met een muisklik online een wild dier kunnen aanschaffen is het nog belangrijker dat we regels opstellen over het houden van wilde dieren. Want... wie wil er nou een buurman met een kaaiman in de badkuip? 

Artiesten beschermen wilde dieren

Promise4Wildlife

Vandaag lanceerden we onze #Promise4Widlife: een belofte om artiesten te inspireren om te helpen bij de bescherming van wilde dieren. We roepen artiesten op...