FOK OFF! Stop het zieke fokken van puppy's in Europa

18/05/2015

Help ons mee een einde te maken aan het hondenleed in de malafide hondenfokkerij en –handel. Zet ook een poot voor honden in nood.

Zet een poot voor honden in nood op fokoff.nl

Hondenliefde leidt tot hondenleed

Omdat heel veel mensen graag een hond als huisdier willen, zien gewetenloze fokkers hun kans schoon om aan de lopende band puppy’s te fokken en daar fors geld aan te verdienen. Met name in Oost-Europese landen als Hongarije en Slovenië zijn veel van deze ‘puppyfabrieken’ gevestigd.

De hondjes worden al snel bij hun moeder weggehaald en in kooien van staaldraad of betonnen bakken gehouden. Ze komen nauwelijks met mensen in aanraking, waardoor ze ook niet echt socialiseren. Er wordt weinig naar ze omgekeken, laat staan dat ze aangehaald, vertroeteld en opgevoed worden. Dat leidt later, bij de onwetende eigenaar thuis, tot gedragsproblemen. Voor hun gezondheid is eveneens weinig aandacht. De dieren worden niet of onvoldoende ingeënt – bijvoorbeeld tegen hondsdolheid – of ontwormd. Hygiëne ontbreekt. De dieren lijden daarom vaak aan ziektes en gebreken.

Goedkoop is duurkoop

Met valse papieren gaan ze, soms met vrachtwagens tegelijk, de grens over naar landen in West-Europa, zoals Nederland. Naar schatting komen zo’n kleine 70.000 puppy’s ons land binnen. Jaarlijks! Onder meer via websites zoals Marktplaats worden ze onder de aandacht van mogelijke kopers gebracht  voor  prijzen die er al op wijzen dat ze niet de verzorging en de tijd hebben gehad die nodig zijn om tot een gezonde, zelfstandige hond op te groeien. Zo’n goedkope pup kan leiden tot een dure hond vanwege de rekeningen van de dierenarts.

Europese aanpak

Maatregelen in Nederland alleen zijn niet genoeg. Omdat deze problematiek grensoverschrijdend is, richten we ons tot de EU. Daar moeten wetten en regels worden opgesteld die aan de winstgevende, onverantwoorde broodfokkerij een eind maken.

Wij willen:

  • door heel Europa verplichte identificatie van alle gehouden honden;
  • koppeling van registratiesystemen zodat honden overal in Europa traceerbaar zijn;
  • Europese regels om puppyfokkers en -handelaren te registreren;
  • kwaliteitsstandaarden voor o.a. het fokken, handelen en houden van honden.

Zet een poot voor honden in nood

Help ons mee en teken onze petitie tegen het zieke fokken van puppy’s op fokoff.nl. Doe het snel. Want nú werkt de Europese Unie aan een nieuwe wet voor dieren (Animal Health Law) waarin (een deel van) deze maatregelen kunnen worden opgenomen. Hoe meer handtekeningen, hoe sterker ons geluid doorkomt in Brussel!

Zet een poot voor honden in nood op fokoff.nl

Moederdag 2015: babymelk is om te huilen

koeien

De meeste babymelkpoeder die in Nederland te koop is, is slecht voor koeien. Dit blijkt uit onderzoek dat World Animal Protection in het kader van Moederdag...