hondsdolheid, hond

Hond Mercy mishandeld in Sierra Leone

Nieuws

Hoofd programma's Dirk-Jan liep door een sloppenwijk in Freetown, Sierra Leone, toen hij een aandoenlijke hond aan een stevige ketting zag zitten. Dichterbij gekomen, zag hij dat het dier een oog miste. Een verwonding die ze overhield aan een conflict met de buurman.

De eigenaresse van hond Mercy geeft haar trouwe viervoeter een aai. Ze vertelt dat Mercy een tijd geleden is mishandeld door de buurman. Net als vele andere honden in Sierra Leone, liep Mercy vrij rond in de wijk. Ze wist natuurlijk wel wie haar baasje was en kwam uit zichzelf weer terug. De buurman vond het een lastig dier: ze veroorzaakte overlast. En dus mishandelde hij haar. Mercy raakte ernstig gewond en gaat sinds het conflict door het leven met één oog. Mercy's baasje durft haar nu niet meer los te laten lopen en houdt haar daarom aan de ketting. De kans dat ze weer wordt mishandeld is daardoor klein, maar het is geen goede oplossing. 




Het verhaal van Mercy staat symbool voor de vele conflicten tussen honden, de mensen en de leefomstandigheden in de stad. Je hoeft niet lang in Freetown te zijn om een beeld te krijgen van de problemen die de stad plagen. Tal van sloppenwijken getuigen van de wijdverbreide armoede en torenhoge werkloosheid. Stranden zijn bedekt met plastic en ander afval. Het chaotische verkeer wordt in de hand gewerkt door het ontbreken van stoplichten. De heuvels waar de stad aan de noordkant steeds verder bovenop kruipt, laten al van grote afstand tekenen van erosie zien. Onheilspellend, want afgelopen jaar kwamen honderden mensen in Sierra Leone om door modderstromen.



20180702_133856

Sloppenwijk in Freetown, Sierra Leone.

Overal honden

En dan zijn er dus de honden. Op de weg of langs de weg, liggend of struinend op het strand, slapend op trapjes, soezend bovenop gebouwen in aanbouw, wandelend door vuilnishopen, dood in de berm. Of met maar één oog, zoals Mercy, of andere verwondingen. Overal zijn honden. De schatting loopt op tot een aantal van 250.000. Dat betekent één hond per vijf menselijke inwoners – in een stad waarvan de verwachting is dat ze de komende tien jaar nog met zo’n tachtig procent groeit.

Zóveel honden te midden van zóveel armoede is een garantie voor ellende. Zeker, veel Freetownians houden van hun dieren. Maar dat betekent nog niet dat ze de middelen en kennis hebben hun goede zorg te geven. Dat er in het land nog steeds hondsdolheid heerst helpt daarbij niet. Mensen zijn met reden angstig voor vreemde honden en als ze dan ook nog overlast van de dieren ervaren verlaagt dat de drempel om tot geweld over te gaan. 

dsc_9685

Overal in Freetown lopen (zwerf)honden rond.

Verhalen zoals het verhaal van Mercy zijn veelvoorkomend. We willen geweld tegen honden voorkomen, door voorlichting te geven, ze te steriliseren en vaccineren. Door volwassenen en kinderen voor te lichten over hondsdolheid en het belang van vaccinaties kunnen we zowel mens als hond beschermen. Al voor € 5 geef je een leraar een voorlichtingspakket, waarmee inwoners leren hoe ze het beste voor hun hond kunnen zorgen en hoe ze hondenbeten kunnen voorkomen. Help je mee? 

Doneer een voorlichtingspakket