Jager Cecil de leeuw wordt niet vervolgd

13/10/2015

Walter Palmer, de Amerikaanse tandarts die $50.000 betaalde om Cecil te mogen doodschieten, zal niet worden vervolgd in Zimbabwe. De minister van Milieu heeft namelijk gezegd dat Palmer’s papieren ‘in orde’ waren.

"Deze gebeurtenis draait niet zozeer om het feit of dit voorval legaal was of niet, maar om de wreedheid die erachter zit."

Afgelopen augustus schoot Walter Palmer de leeuw neer met pijl en boog. Cecil werd 40 uur daarna gevonden, zo ernstig gewond dat hij afgeschoten moest worden met een pistool.

Ook al is het jagen op leeuwen legaal in verschillende landen in Zuidelijk Afrika, zoals Zimbabwe, moeten (groepen) jagers wel een vergunning verkrijgen van de autoriteiten.

Pascal de Smit, directeur van World Animal Protection Nederland zegt:

“Deze gebeurtenis draait niet zozeer om het feit of dit voorval legaal was of niet, maar om de wreedheid die erachter zit. Cecil is op een afschuwelijke wijze neergeschoten met pijl en boog en heeft nog 40 uur moeten lijden, om uiteindelijk alsnog afgeschoten te worden.

Het houden en vervolgens doden van leeuwen onder het mom van ‘entertainment’ moet stoppen. Deze dieren horen in het wild thuis en behoren geen deel uit te maken van die afschuwelijke industrie.

We hopen dat Cecil's dood zodanige effecten heeft op de toeristische industrie en overheden, dat de urgentie van het beschermen van wilde dieren nu echt wordt ingezien. We hebben wetten nodig om deze wilde dieren te beschermen, geen jagers die ze in koelen bloede doden.”

Een groeiende handel

Het verhaal van Cecil is hartverscheurend, maar niet uniek. Deze tragedie heeft het afschuwelijke van het misbruik van wilde dieren als vermaak aan het licht gebracht.

Wilde dieren zijn de inzet van een lucratieve handel, waarbij dieren zoals leeuwen weg worden gerukt van hun moeders wanneer ze nog maar een paar weken oud zijn. Ze worden gehouden in kleine verblijven (vaak in de volle zon), krijgen slecht te eten en worden mishandeld totdat ze ‘tam’ genoeg zijn om op de foto te kunnen met toeristen. Vervolgens kunnen ze doorverkocht worden op de zwarte markt om te eindigen in de “canned hunting” industrie.

Uiteraard zijn wij tegen het mishandelen van dieren (in welke vorm dan ook) en wij vinden dat het fokken en afschieten van leeuwen onder het mom van ‘entertainment’ moet ophouden.

Kom in actie!

Wij bewegen mensen om wilde dieren op de wereldagenda te zetten en ze in het wild te laten waar ze thuishoren. Kom er achter wat wij nog meer doen om de mishandeling van dieren in entertainment te stoppen! 

Copyright: iStock, Getty Images. Cecil staat niet afgebeeld op de foto.