Jong geleerd... redt dierenlevens

19/08/2018

Naast vaccinatie en sterilisatie is educatie cruciaal voor het verbeteren van het leven van straathonden in landen als Sierra Leone. Ons hoofd programma's, Dirk-Jan Verdonk, nam een kijkje in een schoolklas in Freetown.

‘Wie heeft er thuis een dier?’ Bijna de hele klas steekt de vinger op. Kinderen hebben kippen, katten, geiten en eenden, maar vooral veel honden. Bijna de helft van de klas heeft een hond. We zijn op een lagere school aan de noordkant van Freetown, op een steenworp afstand van de Atlantische oceaan. Buiten in de zon is het verstikkend heet, maar binnen is het opmerkelijk aangenaam dankzij de open ramen waardoor de wind vanaf zee verkoeling brengt.

Gastdocent Mohammed weet hoe hij de kinderen kan boeien. Veel van wat hij wil vertellen, haalt hij uit de kinderen zelf: door de kinderen antwoord te laten geven op de vele vragen die hij stelt. Individueel hebben de kinderen nog niet veel kennis, maar collectief komen ze een heel eind.

Gastdocent Mohammed vertelt over dierenwelzijn in de klas in Freetown.

De vijf vrijheden

Mohammed geeft les over dierenwelzijn. Goed voor dieren zorgen, is niet zo vanzelfsprekend in landen als Sierra Leone. En dus legt Mohammed uit wat dieren nodig hebben aan de hand van de ‘vijf vrijheden’: de vrijheid van honger en dorst; de vrijheid van pijn en ziektes; de vrijheid van ongemak; de vrijheid van angst en stress en de vrijheid om natuurlijk gedrag te vertonen. Hij benadrukt keer op keer hoe belangrijk het is respect te hebben voor dieren en hen goed te behandelen.

En hij vertelt ook hoe deze kinderen ervoor kunnen zorgen dat ze niet worden gebeten door honden. Plus, minstens zo belangrijk, wat ze moeten doen als ze toch worden gebeten: de wond grondig wassen met zeep en naar het ziekenhuis gaan voor inentingen tegen hondsdolheid. Met name dat laatste hamert hij erin, ook om aan hun ouders te vertellen, want veel mensen in Sierra Leone hebben weinig opleiding gehad en denken dat een tetanusvaccinatie voldoende is. Die biedt echter geen enkele bescherming tegen hondsdolheid. 

Educatiepakket

De kinderen zijn enthousiast. ‘Er zijn veel dingen die ik nog niet wist’, verklaart een tenger meisje dat net als haar klasgenootjes in een onberispelijk schooluniform is gestoken. Ze is verguld met de kaart die we uitdelen waarop de belangrijkste tips staan over hondenbeten. Het is onderdeel van het lespakket dat we hebben ontwikkeld voor lagere scholen zoals deze.

Het belang van educatie over dierenwelzijn is hier moeilijk te overschatten: de verwachting is dat er in de komende 35 jaar bijna twee miljard (!) kinderen geboren zullen worden in Afrika. Hun houding ten opzichte van dieren zal in grote mate bepalend zijn voor het lot van dieren op dit continent in de 21ste eeuw.

Draag vandaag nog bij aan de educatie over dierenwelzijn in landen als Sierra Leone! Al voor 5 euro kunnen wij een hele schoolklas een educatiepakket geven. 

Doneer een educatiepakket