Koe dreigt uit Nederlandse weiland te verdwijnen

31/07/2013

Ongeveer 1 op de 3 Nederlandse melkkoeien graast nooit meer in een weiland. Als hier niets aan wordt gedaan zal dit aantal al in 2025 zijn verdubbeld, zo blijkt uit onderzoek van LEI Wageningen UR, uitgevoerd in opdracht van WSPA.

En dat terwijl het hele jaar opstallen van koeien niet per definitie financieel voordelig is, zo blijkt uit het rapport Grazing in North West Europe – Economic performance and future developments with emphasis on the Dutch situation.

Een analyse van Nederlandse melkveebedrijven laat zien dat grote bedrijven die hun koeien veel laten grazen, gemiddeld een hoger inkomen uit hun bedrijf halen dan bedrijven die hun koeien niet of minimaal in de wei laten.

Weidegang goed voor koe én boer

Weidegang is bevorderlijk voor het welzijn van de koeien: zij kunnen meer hun natuurlijk gedrag vertonen. En door een lagere productie-eis bij beweiding kan de gezondheid en levensverwachting van de koe toe nemen. Redenen genoeg dus om de trend te keren. Maar daar zijn wel maatregelen van de overheid en bedrijven voor nodig. 

Zo blijkt uit het rapport dat het uitkeren van weidepremie helpt om de afname van weidegang tegen te gaan. Weidepremie is een toeslag voor boeren die hun dieren minimaal 120 dagen per jaar 6 uur per dag buiten laten grazen. Veel zuivelcoöperaties keren zo’n premie al uit. Maar alleen weidepremie volstaat niet. Ook andere maatregelen zijn nodig.

Europese weilanden steeds leger

Het onderzoek van het LEI heeft het meest uitvoerig de Nederlandse situatie geanalyseerd, maar ook die van andere Noordwest-Europese landen bekeken. De trend van opstallen is ook daar waarneembaar, met uitzondering van Ierland en Zweden. In Ierland is weidegang de norm. De koeien staan daar – als het weer het toelaat –  minstens zes maanden per jaar twaalf uur per dag buiten. In Zweden is zes uur per dag weidegang bij wet verplicht voor minstens drie maanden per jaar. In Denemarken is de situatie het meest dramatisch: daar staan al twee op de drie koeien het hele jaar binnen.

Rapport

Klik hier voor een samenvatting en hier voor het hele rapport (Engelstalig).

Verwante artikelen:

  • Chefkoks kiezen binnenmelkvrij
  • Geef koeien beetje liefde
  • Veel belangstelling voor WSPA’s koeiendans

Walvissen redden in Ecuador

Whale

Walvissen die verstrikt raken in visnetten voor de kust van Ecuador, hebben vanaf nu een betere overlevingskans, dankzij een reddingsworkshop die met steun van...