Kom 29 oktober de koeien uitzwaaien

20/10/2016

Het heeft even geduurd, maar ook de aangename nazomer is nu echt voorbij. Dat betekent dat de koeien vanuit de wei aanstalte maken om naar hun winterverblijf te gaan. Daarom organiseert World Animal Protection in samenwerking met boer Arie van Hoeve Ackerdijk in Schipluiden op zaterdag 29 oktober

Ongeveer 6 miljoen Nederlandse melkkoeien maken dezer dagen hun herfstwandeling naar de stal, om er vervolgens in het voorjaar weer springend en huppelend uit te komen met de koeiendans. World Animal Protection voert al tijden campagne tegen het jaarrond opstallen van melkkoeien. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek begin deze maand dat maar liefst een derde van de Nederlandse melkkoeien géén toegang heeft tot de wei.

Koeienuitzwaaidag

Onder het motto ‘alle koeien in de wei‘ organiseert World Animal Protection jaarlijks naast de koeiendans, ook de koeienuitzwaaidag. De achterliggende gedachte is dat de koeien in de maanden dat het gras groeit en de temperaturen aangenaam zijn in de wei staan, wanneer dit stopt mogen de koeien de stal in. Zodat de koeien warm binnen zitten, en het weiland de mogelijkheid heeft om te herstellen. Dit jaar zal de koeienuitzwaaidag op 29 oktober plaatsvinden op Hoeve Ackerdijk in Schipluiden (bij Delft).

Op de dag zelf zal er door Dirk Jan Verdonk van World Animal Protection een toespraak gehouden worden over het belang van de campagne. Boer Arie, eigenaar van Hoeve Ackerdijk zal wat vertellen over zijn melkveebedrijf en het vee. Tevens is er de mogelijkheid om een rondleiding te krijgen op het erf. Het hoogtepunt is uiteraard de wandeling van de koeien vanuit het weiland naar de stal.

Programma

10:00 – Ontvangst met koffie en thee

10:30 – Toespraak World Animal Protection en Arie, met de mogelijkheid tot een rondleiding (neem voor de zekerheid waterbestendig schoeisel mee)

11:00 – Koeien uitzwaaien

11:30 – Hapje, drankje en afsluiting

Locatie: Hoeve Ackerdijk, Rotterdamseweg 223, 2636 KC Schipluiden

De boerderij is goed met de auto te bereiken en er is voldoende parkeergelegenheid. Helaas rijdt de bus in het weekend niet.

Aanmelden

Om het aantal te bezoekers te inventariseren ontvangen we graag je aanmelding uiterlijk vrijdag 28 oktober, deze kun je sturen naar meesklinkenberg@worldanimalprotection.nl.

Ben je benieuwd hoe de koeienuitzwaaidag eruit ziet? Bekijk dan vooral het videoverslag van een eerdere editie!

Wereld Rabiës dag - overal ter wereld

Wereld Rabiës dag - overal ter wereld

Dit jaar was de 10e Wereld Rabiës Dag. In diverse landen kwamen wij deze dag in actie, om het rabiësprobleem - en het onnodig afmaken van honden uit angst voor...