Kom in actie voor olifanten!

13/06/2013

Het lijkt zo leuk: een tocht maken op de rug van een olifant of een show bezoeken met deze machtige dieren. ‘Een onvergetelijke ervaring,’ aldus de reclameslogans. Helaas is de ervaring vooral voor de olifant zelf onvergetelijk. Samen met WSPA kan je daar nu iets aan doen.

Vorig jaar kwam WSPA in actie met de campagne ‘Stap van de olifant af!’. We riepen reisbureaus op om voortaan olifantvriendelijke reizen aan te bieden. En met succes: Shoestring onderzoekt nieuwe mogelijkheden en Oad stapt echt van de olifant af en biedt geen olifantenritjes meer aan. Ook marktleider TUI, bekend van merken Arke, Holland International en KRAS.NL, biedt al geruime tijd alleen nog olifantvriendelijke excursies aan.

Reizigers in actie voor olifant

Dit jaar zet WSPA de ‘Stap van de olifant af!’ campagne door. Want er worden nog altijd olifantenritjes aangeboden én afgenomen door reizigers. Op de campagnesite kan je de belofte doen om tijdens je vakantie geen olifantenritjes te maken en olifantenshows te bezoeken. 

En om ook andere reizigers te overtuigen, kan iedereen een speciale ‘Stap van de olifant af!’ koffersticker opvragen om de boodschap zelf al reizend te verspreiden. De actiewebsite bevat ook informatie en tips voor een olifantvriendelijke vakantie.

Reisorganisaties: stop met olifantenritjes- en shows!

Uiteraard blijven we ook in gesprek met reisorganisaties en hopen we deze zomer weer mooie resultaten te boeken. Meerdere Nederlandse reisorganisaties moeten nog van de olifant afstappen en we vertellen ze graag waarom. Het diervriendelijke alternatief voor olifantenritjes- en shows is het bekijken van deze indrukwekkende dieren in hun natuurlijke omgeving.  

Het verborgen leed achter olifantenritjes

Hoewel het vangen van olifanten illegaal is, groeit het aantal olifanten dat in de toeristenindustrie ‘werkt’ nog steeds. In Birma alleen al worden zo’n honderd, vooral jonge, olifanten per jaar gevangen voor deze zeer lucratieve handel. De moeder en soms ook tantes van de jonge olifant worden hierbij vaak gedood omdat zij het jong proberen te beschermen. 

Nadat het olifantje bij zijn moeder is weggehaald wordt het dier dagenlang vastgebonden, uitgehongerd en mishandeld om zijn wilskracht te breken. Wanneer het dier voldoende is ‘afgericht’ om als toeristische attractie te worden ingezet, wordt het vaak op gevoelige plekken geprikt om gehoorzaamheid af te dwingen. 

En hoewel een olifant tot 1.000 kilo kan trekken, zijn de rugwervels niet gebouwd op het dragen van één of meerdere toeristen op zijn rug waardoor de olifant hier pijn en schade van ondervindt. Buiten zijn diensturen staat de olifant permanent aan te ketting, een ellendig bestaan voor deze sociale dieren die gewend zijn om vrij in kudden rond te zwerven.

Kom dus nu in actie en stap van de olifant af!

Verwante artikelen:

Olifanten beschermen met chilipeper

olifant-peper

Op veel plekken in Afrika leven mens en dier samen in de wilde natuur. Ze delen hetzelfde terrein en gebruiken vaak dezelfde voedsel- en waterbronnen en dat...