Latijns-Amerikaanse landen tegen het schrappen van het verbod op de walvisjacht

14/06/2010

Slechts enkele weken voor de jaarlijkse vergadering van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) verwerpt een aantal van de belangrijkste Latijns-Amerikaanse landen het voorstel van de IWC om het verbod op de commerciële walvisvangst op te heffen.

Op 20 mei hebben vertegenwoordigers van de regeringen van Argentinië, Brazilië, Chili, Costa Rica, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, Mexico, Panama, Peru en Uruguay, samen met vertegenwoordigers van de regeringen van Colombia, El Salvador, Honduras en Venezuela - die de zogenaamde groep van Buenos Aires (GBA) vormen - overeenstemming bereikt over een gezamenlijk standpunt met betrekking tot de toekomst van de IWC, en daarmee ook de toekomst van de walvisvaart.Ze formuleerden een duidelijke afwijzing van het voorstel van de voorzitter van de IWC – een voorstel dat in feite het einde zou betekenen van het al 24 jaar bestaande verbod op de commerciële walvisvaart.In een verklaring deelt de GBA mee dat ze vasthouden aan het moratorium op de commerciële walvisjacht, dat ze het niet-letaal gebruik van walvissen willen stimuleren en dat ze eisen dat de IWC de integriteit van de walvisreservaten respecteert.“Het doet ons genoegen dat de GBA tot dit standpunt is gekomen. Daarmee geven ze aan alle lidstaten van de IWC overduidelijk de boodschap af dat - wat hen betreft - de commerciële walvisvaart definitief tot het verleden behoort,” aldus Francien Winsemius, hoofd campagnes van WSPA Nederland.

Lobbyen loont

Vóór de vergadering van de GBA heeft WSPA onophoudelijk, en met succes, onder de aangesloten landen gelobbyd om het voorstel van de IWC af te wijzen.

“De GBA laat een moedig geluid uit Latijns-Amerika horen, een krachtige, heldere stem die zich voor de walvissen van onze wereld uitspreekt. We juichen hun beslissing van harte toe.  Het is zeker een overwinning die we kunnen vieren. Tegelijkertijd moeten we ons blijven inzetten voor deze prachtige dieren, die vrij horen rond te zwemmen in de oceaan,” zei Marcela Vargas namens de afdeling Latijns-Amerika van WSPA.

Red het verbod op de walvisvaart

WSPA zal zich blijven inzetten door bij regeringen te lobbyen om deze gevaarlijke overeenkomst van tafel te krijgen, en in plaats daarvan ons te richten op een positieve toekomst voor de IWC, als organisatie ter bescherming van de walvis en voor de controle op whale watching.

Intussen oefent Noorwegen, samen met Japan en IJsland, grote druk uit om het moratorium op te laten heffen.

Help ons alstublieft om de Noorse regering duidelijk te maken dat de walvisvaart niet goed is voor walvissen, en al evenmin voor de internationale reputatie van Noorwegen – Doneer nu

Verwante artikelen:

  • Ondanks verbod gaat de walvisvangst door

Mexico: ook steun voor Universele Verklaring?

[node:article_summary]

Latijns-Amerika krijgt de campagne voor een Universele Verklaring voor Dierenwelzijn (Universal Declaration on Animal Welfare, UDAW) steeds meer stootkracht.