LIVEBLOG: noodhulp na orkaan Irma

22/09/2017

Volg hier de laatste ontwikkelingen van onze noodhulpteams na verwoestende orkaan Irma.

Help mee 

 

2 oktober 2017

Antigua en Barbuda

Samen met de Antigua and Barbuda Human Society werken we aan blijvende oplossingen voor schuilplekken, voedsel, water en aan een algeheel dierenwelzijnsplan. 

Dankzij onze supporters, kunnen wij het bouwen van opvangplekken sponsoren met €60.000. Dit zal de getroffen dieren – ongeveer 5.000 huis- en veedieren – op Barbuda enorm helpen.

Sint Maarten

Na een assessment te hebben gemaakt van de hulp behoevende dieren, hebben wij geconcludeerd dat de lokale dierenwelzijnsorganisaties op Sint Maarten de getroffen dieren voldoende kunnen helpen en ondersteunen. Uiteraard blijven we de situatie monitoren.

Turks en Caicos eilanden

Samen met de afdeling van landbouw, hopen we zo'n 7.360 dieren te voorzien van voedsel, water, vitaminen en medicijnen. Daarnaast helpen we bij het herstellen van het dak van de lokale dierenkliniek.

Haïti

Ons team streeft ernaar om 60.000 dieren te voorzien van medische behandelingen, zoals het geven van vitaminen, ontwormingskuren en antibiotica.

Lees hier meer over hoe wij de dieren helpen op dit moment.

22 september 2017 

Ons werk is hervat na orkaan Maria. Gelukkig is de grootste impact van deze tweede orkaan de eilanden bespaard gebleven, maar de situatie blijft ernstig. Het is frustrerend dat we 2 dagen niet hebben kunnen helpen, maar we halen veel energie uit het zien van het non-stop werk dat onze teams en andere teams als NODS, ABHS en lokale dierengroepen verrichten. Iedereen doet enorm zijn best om zoveel mogelijk dieren te helpen!

Op Barbuda helpen de inwoners ons met het voeden en verzorgen van dieren. Zij kunnen zelf nog niet op het eiland wonen omdat er nog nauwelijks veilige accomodaties zijn, maar reizen dagelijks naar het eiland. In de komende weken en maanden zullen de hulpverleningsinspanningen doorgaan, net als het herenigen van dieren met hun eigenaars.

21 september 2017

Onze noodhulpteams die werkzaam zijn op Barbuda en Sint Maarten kunnen vanwege orkaan Maria nog niet terugkeren naar de eilanden. Zij verblijven momenteel op Antigua en St. Kitts tot het weer veilig is om te reizen. Emi Kondo is onderdeel van ons team op Sint Maarten. Zij verbleef op St. Kitts terwijl orkaan Maria over het eiland trok:

"We hebben ons voorbereid op de storm, maar je kan nooit 100% zeker zijn dat de orkaan jou, je familie en je dieren geen schade toebrengt. Je bereidt je voor op het ergste scenario. Ik was kalmer dan anderen, want mijn familie en vrienden zijn veilig in een ander land. Ik hoefde alleen voor mezelf te zorgen. Ik begrijp nu hoe stressvol het is, als je je zorgen moet maken over je geliefden en dieren, niet wetende of zij in veiligheid zijn of niet. En hoe zou het wel niet voelen voor de dieren? Zij zijn zich niet bewust van het gevaar, en in de meeste gevallen zijn zij totaal afhankelijk van de mensen." 

Tegelijkertijd volgen wij de tragische situatie in Mexico en zijn wij ingesprek met lokale partners en organisaties om te bepalen welke hulp de dieren in nood nodig hebben. Indien nodig zullen wij hulp verlenen. 

20 september 2017

Onze teams zijn nog steeds op de eilanden om directe noodhulp aan getroffen dieren te bieden. Met uitzondering van het vanwege orkaan Maria geëvacueerde Barbuda en Sint Maarten. Deze twee teams hebben de storm op dichtbijzijnde eilanden doorstaan en reizen zo snel mogelijk terug om de dieren daar te kunnen helpen.

19 september 2017

Antigua en Barbuda

Ons noodhulpteam moest evacueren van Barbuda en verblijft op Antigua tot orkaan Maria gepasseerd is. De nieuwe orkaan heeft windsnelheden van maximaal 260 kilometer per uur bereikt. We maken ons momenteel het meest zorgen over wat de storm kan doen met het huidige waterniveau en of het overstromingen gaat veroorzaken. We bereiden ons in ieder geval voor op het ergste scenario.

Sint Maarten

Ons noodhulpteam op Sint Maarten zal op St. Kitts verblijven tot orkaan Maria gepasseerd is. We hebben medische goederen achtergelaten bij de lokale dierenkliniek van Dr. Swanson op eiland Sint Maarten.

De meeste huisdieren van Sint Maarten verblijven tijdelijk in pleeggezinnen. De dieren die zijn achtergelaten, worden verzorgd door buren of verblijven in asiels. Gelukkig zwerven er geen honden op straat. Zover dat bekend is, is er nog maar een gewonde hond aangekomen en behandeld in de dierenkliniek van Dr. Swanson.

Belangrijk is om na orkaan Maria huisdieren met eigenaren te herenigen. Ook werken wij momenteel met lokale overheden en contacten in Nederland om de beste oplossing te vinden voor de dieren uit de vernielde dierentuin.

Een van onze grootste zorgen, is wat orkaan Maria zal doen met het eiland. Na orkaan Irma was het eiland grotendeels vernietigd, en orkaan Maria zal de situatie alleen maar kunnen verslechteren.

Turks en Caicos eilanden

Zo'n 50% van de infrastructuur van de eilanden is ernstig beschadigd. De meeste dieren hebben het gelukkig overleefd. Er zijn nu 72 paarden, 167 ezels, wat vee, varkens, geiten en gevogelde bekend bij ons. Deze dieren lopen rond over het eiland. 

Haïti

We hopen dat ons team na de impact van orkaan Maria snel naar het noorden kan reizen. 

18 september 2017

Sint Maarten

Nadat wij gisteren op Sint Maarten zijn geweest, moeten wij helaas vandaag op St. Kitts blijven. Dit komt omdat er een nieuwe orkaan over de eilanden dreigt te passeren, namelijk orkaan Maria. Er wordt verwacht dat de kracht van de orkaan toe zal blijven nemen, terwijl zij op weg is naar de Caribische eilanden. 

Antigua en Barbuda

Vandaag zaten we samen met het Nationale Kantoor Noodrampen Services van Antigua en Barbuda en een aantal dierenwelzijnsgroepen om de noodhulp voor dieren op Barbuda te coordineren. Wij zijn samen met Humane Society uitgeroepen tot hoofdcoördinatoren voor deze noodhulpactie, om alle verzoeken voor hulp te overzien. Dit voorkomt dat aanvragen dubbel worden behandeld en zorgt ervoor dat alle dieren in nood worden geholpen. Het was een productieve bijeenkomst en vele goede ideeën werden geopperd over voedingsschema’s, bezoeken aan het eiland, bescherming van vee, het betrekken van bewoners bij noodhulp en het gevaar van de loslopende honden.

Naarmate het overleg vorderde, namen de donkere wolken boven ons hoofd toe, een herinnering aan de volgende orkaan, genaamd Maria, die de Cariben zal teisteren vanaf dinsdag. We zullen morgen de dieren op Barbuda nog bezoeken, voordat het reizen tussen de eilanden niet meer mogelijk is vanwege het woeste water veroorzaakt door orkaan Maria. Het is ontzettend frustrerend dat we klaar zijn om onze plannen uit te voeren, maar dat we zullen worden vertraagd door orkaan Maria. We vrezen voor de dieren op Barbuda en kunnen alleen maar hopen dat ze de volle kracht van orkaan Maria wordt bespaard. Advies voor eigenaren van huisdieren en vee is uitgestuurd naar dagbladen en radiostations op de eilanden die op de route liggen van orkaan Maria. 

17 september 2017

Sint Maarten

Goed nieuws: het is ons gelukt om vanuit St. Kitts een boot te regelen naar Sint Maarten en hebben vandaag het eiland bezocht. Het is duidelijk dat de inwoners zich nooit hadden kunnen voorbereiden op de kracht van de orkaan. Totale huizen zijn verwoest, bomen zijn uit de grond gerukt en overal liggen onderdelen van daken en auto's. De dierentuin van Sint Maarten is compleet verwoest – de meeste dieren hebben het gelukkig overleefd, omdat zij tijdig waren verplaatst naar veilige opvangplekken.

Samen met een lokale dierenkliniek wordt er hard gewerkt om alle achtergelaten dieren te herenigen met hun eigenaren. Ook wordt er gewerkt om de dieren uit de dierentuin te herplaatsen, omdat de dierentuin de dieren zelf niet kan huisvesten.

Barbuda

De eigenaar van de hond Ivory (zie verslag van dag 1 op Barbuda) is gevonden, en zij zullen snel worden herenigd. Zijn eigenaar is druk bezig met het vinden van een veilige plek waar zij samen kunnen verblijven. De katten Irma en Tigger zijn ook gezond en wel. De eigenaar van Tigger wordt nog gezocht en Irma zal hopelijk snel geadopteerd worden in een liefdevol gezin.

We zijn druk bezig met het formuleren van een plan voor alle dieren in nood op het eiland.

16 september 2017

Sint Maarten

Naast gesloten vliegvelden en onrustige waters die boottochten moeilijk maken, zijn we ook bezorgd over wat we zullen treffen op het eiland. Via nieuwsberichten horen wij dat het er flink op het eiland geplunderd wordt en dat er sprake zijn van geweerschoten. Het eiland zit vol met bange dieren die een veilige plek zoeken, en mensen die na de orkaan er alles aan doen om te overleven. De overheid heeft een avondklok ingesteld. Tussen 3 uur ’s middags en 7 uur ’s ochtends is het niet toegestaan om buiten te lopen. Dit geeft ons dus maar een paar uur per dag om hulp te verlenen aan de dieren.

We hopen spoedig te arriveren en de dieren (en hun baasjes) te voorzien van de benodigdheden die zij missen. Onze contacten in Sint-Maarten vertellen dat mensen het eiland verlaten en wij zijn bezorgd dat zij niet de mogelijkheid hebben om hun dieren met zich mee te nemen. Gisteren nog vond een lokale dierenwelzijnsorganisatie vijf puppy’s, achtergelaten bij hun deur.

Als we eenmaal in Sint-Maarten zijn, zullen er meer updates volgen. We doen er alles aan om zo snel mogelijk op locatie aan te komen. 

Turks en Caicos eilanden

Op 15 september hebben onze mensen de situatie op deze eilanden bekeken. De boerderijen en dergelijke waren gelukkig niet compleet vernield. De dieren hebben wel hulp nodig – voedsel, insectenafstotend middel en materialen om schuilplekken te maken of te repareren. 

15 september 2017

World Animal Protection Nederland heeft een sms-actie opgezet. Mensen kunnen PROTECT sms'en naar 4333 om een donatie van drie euro te doen om dieren in nood ten gevolge van orkaan Irma te helpen. 

Barbuda

In samenwerking met de Minister van Gezondheid en Milieu van Antigua en Barbuda is afgesproken dat we eerst zorgen voor schuilplekken, voedsel en water voor de honden op Barbuda. Dit zal voorkomen dat zij gaan jagen op het loslopend vee. Als het plan voor de huisdieren van start gaat, focussen we ons op de varkens en paarden. Schapen en geiten kunnen zich ondertussen voeden met het gras.

Verder werken wij samen met de overheid op het eiland aan verbeterde rampenplannen door onze expertise aan te bieden op het gebied van dierenwelzijn. Het is namelijk van belang dat dieren in rampenplannen voldoende worden opgenomen. 

Lees hier ons verslag van dag 2

Sint Maarten

Ons team is na veel tegenslagen vanwege slechte bereikbaarheid van vliegvelden aangekomen in St. Kitts. Vanuit hier zullen zij per boot of vliegtuig verder reizen naar Sint Maarten.

14 september 2017

Barbuda

Gister heeft ons team de eerste assessment gedaan op Barbuda. Ze troffen hier vreselijke omstandigheden aan. Meer hierover kun je lezen in het dagboek van collega Scott Cantin.

Sint Maarten

Ons team zit helaas nog steeds vast op Jamaica. Zij werken verder aan het verzamelen van essentiële voorraden voor de dieren in nood, waaronder voedsel en medicijnkits.

13 september 2017

Antigua en Barbuda

Onze mensen zijn eindelijk aangekomen in Antigua. Samen met de kustwacht, lokale politieagenten en Karen Corbin zullen we dezelfde dag nog doorreizen naar Barbuda met de boot.

Sint Maarten

Er wordt verwacht dat ons team donderdag 14 september kan reizen naar Antigua. Vanuit Antigua zullen zij naar St Kitts reizen, om vanuit daar met de boot te varen naar Sint Maarten. Het vliegveld in Sint Maarten is helaas nog steeds gesloten.

Haïti

Onze lokale teams zullen naar het noorden reizen waar Irma ook veel schade heeft gedaan. Zaterdag zullen zij starten met de noodhulpactie waarbij we zo’n 600,000 dieren hulp zullen bieden.

12 september 2017

Antigua en Barbuda

Het team zit nog steeds vast in San Juan, Puerto Rico. Samen met vluchtvaartmaatschappijen en marineschepen wordt gekeken naar een oplossing om zo snel mogelijk te arriveren in Antigua.

Wel hebben we gehoord van onze partner in Antigua en Barbuda, Karen Corbin. Zij was vandaag in Barbuda met de Antigua en Barbuda kustwacht. Karen Corbin:

'Barbuda was compleet vernield. Alle mensen zijn geëvacueerd naar Antigua en de dieren zijn alleen achtergelaten. Op het beetje gras wat er nog over is, staan paarden en ezels te grazen. Zij worden gevolgd door schapen en baby geitjes, die op zoek zijn naar voedsel. Honden en varkens zijn uit angst en verwarring agressief geworden tegenover andere dieren. Om te voorkomen dat het vee slachtoffer wordt van de wilde/agressieve dieren, zullen wij eerst de honden en varkens scheiden van de rest.'

Sint Maarten

Onze mensen zijn aangekomen in Jamaica, waar zij samen met onze lokale partner bij de Jamaican Society for Protection of Animals (JSPCA) samen de volgende dag naar Sint Maarten zullen reizen. Voordat zij verder kunnen reizen, werkt ons team samen met dierenartsen en de JSPCA om zoveel mogelijk medische benodigdheden en dierenvoer te verzamelen. Contacten in Sint Maarten geven aan dat er daar flinke tekorten van zijn.

11 september 2017

Antigua en Barbuda

Onze mensen zijn onderweg, maar alle vluchten zijn gecanceld vanwege gesloten vliegvelden. We hopen donderdag 14 september te arriveren.

Sint Maarten

Onze mensen zijn onderweg. Zover we weten, zijn er geen complicaties met de reis.

10 september 2017

Het team onderweg naar Antigua en Barbuda zit nog steeds vast in Puerto Rico. Alle andere teams lopen op schema.

9 september 2017

Het team onderweg naar Antigua en Barbuda zit momenteel vast in San Juan, Puerto Rico. De vluchten naar Antigua zijn geannuleerd in verband met de slechte omstandigheden. Momenteel werken zij aan het vinden van een oplossing om alsnog zo snel mogelijk in Antigua te arriveren.

Ondertussen is er veel contact tussen onze teams en de dierenartsen en dierenwelzijnsorganisaties op de Caribische eilanden. Terwijl we wachten op een vlucht naar Antigua, werken wij met hen om actie te ondernemen in gebieden getroffen door orkaan Irma, zoals Antigua, Barbuda en Sint Maarten.

Orkaan Irma is nu officieel tot de sterkste Atlantische orkaan ooit benoemd.

8 september 2017

World Animal Protection zet haar noodhulpteams in om naar de Sint Maarten, Antigua en Barbuda af te reizen. Tevens staan er teams op stand-by voor Turks, Caicos en/of Barbados. Onze partners in Jamaica, Antigua en Haïti staan klaar om bij te springen.

6 september 2017

Orkaan Irma trekt over de Caraïben en richt grote schade aan, onder andere op Sint Maarten en Barbuda. De orkaan is de krachtigste sinds orkaan Wilma uit 2005.