Medische zorg voor getroffen dieren in Haïti

07/11/2016

Duizenden mensen en dieren zijn in oktober omgekomen door orkaan Matthew in Haïti. World Animal Protection is ter plaatse voor het verlenen van medische hulp.

Orkaan Matthew heeft in oktober grote gebieden verwoest in Haïti. Een enorme klap voor het land, dat net weer aan het opkrabbelen was van de verwoestingen door de aardbeving in januari 2010. De orkaan veroorzaakte zware overstromingen en modderstromen. Dit gaf veel schade aan de wegen en gebouwen, maar ook aan het elektriciteitsnetwerk en er ontstonden grote drinkwatertekorten. Duizenden mensen en dieren kwamen om. Overlevenden zijn hun huis kwijt en wanhopig op zoek naar hulp.

World Animal Protection is in de zwaarst getroffen gebieden Kenscoff en Petit Goave om de getroffen dieren medische zorg te geven. We zien veelal gewonde of ernstig verzwakte koeien, geiten, kippen, honden en katten. Alle dieren die we tegenkomen geven we de zorg die ze nodig hebben. Ook zetten we een grootschalig vaccinatieprogramma op om de dieren gezond te houden terwijl ze herstellen van hun verwondingen, infecties en stress.

Ons noodhulpteam ter plaatse, geleid door dr. Thomas, ziet verschrikkelijke dingen. Dr. Thomas trof bijvoorbeeld een zwaargewond paard aan, vastgebonden aan een boom. Het gebied overstroomde, maar de boom bleef staan. Zo kwam het paard voor drie dagen tot zijn nek vast te zitten in het modderige water. Gelukkig kwam het noodhulpteam net op tijd om hem te redden. Zijn benen waren gezwollen, zijn hoeven zaten vol zweren en zijn huid was bedekt met open wonden, vol met bacteriën door het vieze water. Hij kon nog amper staan. Als we hem niet hadden geholpen, zou hij zijn gestorven of op zijn minst twee van zijn benen hebben verloren.

Het herstel van deze dieren is niet alleen van groot belang voor de dieren zelf. Dieren worden door Haïtianen gezien als onderdeel van hun familie. Voor sommige mensen zijn deze dieren zelfs de enige manier om te overleven. Zij zorgen voor hun enige inkomstenbron. Het ministerie van Landbouw in Haïti en de boeren die we ontmoeten geven dan ook allemaal aan hoe dankbaar ze zijn dat we opkomen voor hun dieren in deze verschrikkelijke tijd.

Wil je ons helpen de dieren in Haïti te redden? Doe dan hier een donatie. Dank je wel!

Wereld Rabiës dag - overal ter wereld

Wereld Rabiës dag - overal ter wereld

Dit jaar was de 10e Wereld Rabiës Dag. In diverse landen kwamen wij deze dag in actie, om het rabiësprobleem - en het onnodig afmaken van honden uit angst voor...