Miljoen handtekeningen voor 8hours-campagne tegen veetransporten over lange afstand

03/01/2012

Nieuwe Europese wetgeving dringende noodzaak voor slachtdierenOp 2 januari 2012 is de miljoenste handtekening opgehaald voor de 8hours-petitietegen veetransporten over lange afstanden op Europese snelwegen.  Eén miljoen Europeanen roepen hiermee de Europese Commissie en de regeringsleiders van de lidstaten op om de huidige EU-wetgeving aan te passen, zodat dieren niet langer dan acht uur onderweg zijn voordat ze worden geslacht. WSPA en bijna 100 andere Europese dierenwelzijnsorganisaties hebben hiermee één van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit gevoerd in Europa.

“Dit is een historisch moment voor dieren en diegenen die voor hen opkomen. We hopen dan ook dat politici zich bij dit aantal ondertekenaars zullen realiseren dat de huidige wetgeving niet acceptabel is en zich genoodzaakt voelen om deze aan te passen”, aldus Ruud Tombrock, directeur WSPA Benelux.

Jaarlijks worden miljoenen dieren over de Europese snelwegen vervoerd, vaak onder beroerde omstandigheden. De huidige Europese wetgeving staat toe dat dieren gedurende meerdere dagen over duizenden kilometers worden vervoerd. Door die lange transportduur en slechte naleving van bestaande regels kampen de dieren regelmatig met uitputtingsverschijnselen, verwondingen, uitdroging en worden ze blootgesteld aan extreme kou en hitte.

WSPA heeft het afgelopen jaar mensen opgeroepen de 8hours-petitie te tekenen. Naar schatting hebben zo’n 32.000 Nederlanders dat ook gedaan. De meeste handtekeningen zijn opgehaald in Duitsland, waar bijna 350.000 mensen de petitie ondertekenden. Overigens kan de petitie nog getekend worden tot 5 januari 2012. Eind januari of begin februari zullen de handtekeningen worden aangeboden aan Eurocommissaris John Dalli, verantwoordelijk voor dierenwelzijn, in de hoop dat de huidige wetgeving voor diertransporten wordt aangepast.Eind vorige jaar, op 10 november, kwam Eurocommissaris Dalli met het lang verwachte, maar teleurstellende advies om de huidige EU-wetgeving voor veetransporten niet te herzien. WSPA voelt zich echter gesteund door een groeiend aantal Europarlementariërs, waaronder de Nederlanders Gerben-Jan Gerbrandy,  Judith Merkies, Bas Eickhout en Kartika Liotard. Ook heeft Denemarken, dat sinds 1 januari dit jaar het halfjaarlijkse Voorzitterschap van de EU bekleedt, aangegeven betere wetgeving voor diertransporten als prioriteit te zien. 

Verwante artikelen:

  • Ook in Nederland geen megastallen!
  • Teken 8hours en stop onnodig dierenleed
  • WSPA biedt petitie aan tegen export levende dieren aan Australisch parlement

Vijf beren gered in Vietnam!

Aziatische zwarte beer

De afgelopen maanden hebben we vijf beren kunnen redden van een leven in de berengal industrie. De drie volwassen beren en twee berenjongen zijn inmiddels...