Nieuwe veterinaire kliniek voor straathonden in Roemenië

27/07/2017

In Roemenië leven vele duizenden straathonden. Vaak lijden deze dieren door verwondingen, ziektes en voedselgebrek. Zij hebben dringend opvang, voedsel en medische hulp nodig. Met jouw steun helpen wij lokale partner Save the Dogs met de bouw van een nieuwe veterinaire kliniek.

Straathonden zijn een enorm probleem in Roemenië. De oorzaak van dit probleem ligt bij de gemeenschap en specifiek hondeneigenaren. Vaak is het financieel niet mogelijk voor hondeneigenaren om hun dier medische zorg te bieden en voorplanting te voorkomen door middel van castraties. Ongewenst zwangere honden en puppy’s worden op straat gezet, waardoor de zwerfhondenpopulatie blijft groeien.

Een straathond met puppy's in Constanta, Roemenië

Save the Dogs

Lokale partner Save the Dogs zet zich sinds 2002 in voor de straathonden van Roemenië door ze opvang te bieden, en medische zorg en voedsel. De organisatie is opgezet door een Italiaanse dame: Sara Turetta. Samen met een groep vrijwilligers ging Sara in 2001 naar Boekarest om hulp te bieden aan straathonden. Ze schrok ontzettend van wat ze hier aantrof:

“Het was een schokkende trip, we zagen enkel honden die op straat rondzwierven. Sommigen leden vreselijke pijn, sommigen waren aangevreten door maden, sommigen waren vergiftigd, sommigen waren door auto’s aangereden. Mensen waren helemaal niet bezorgd en liepen gewoon door, ze lachten ons zelfs uit toen wij stopten om de dieren te helpen. Terwijl we met de auto Roemenië doorkruisten, kwamen we veel van deze gevallen tegen. Het was alsof we in een vreselijke film zaten.”

Na deze levensveranderde reis besloot Sara dat ze er alles aan wilde doen om deze dieren een beter leven te geven. Dit deed ze eerst vanuit Italië door lokale organisaties te steunen. Niet veel later besloot ze om zelf een organisatie te beginnen, en zo was Save the Dogs geboren.  

Blanka Dedi van World Animal Protection (links) bezoekt Sara Turetta (rechts) in Roemenië

Nieuwe veterinaire kliniek

Al 15 jaar lang gebruikt Save the Dogs hetzelfde 160 vierkante meter gebouw om de zwerfhonden van Constanta in het zuidoosten van Roemenië te helpen. Door de jaren heen is het gebouw onbruikbaar geworden door intensief gebruik en verschillende overstromingen. Er is geen ventilatiesysteem, waardoor de kans op de verspreiding van ziektes ernstig wordt vergroot. Ook de afwezigheid van een isolatieruimte vergroot de kans op verspreiding van infecties en ziektes. De nieuwe kliniek zal een heel groot verschil maken. Sara vertelt over de nieuwe kliniek:   

“We kregen een oud en vervallen gebouw tot onze beschikking. We hebben het opgeknapt voor zover we konden en er een veterinaire kliniek van gemaakt. Het is meerdere keren overstroomd, omdat het vlakbij de rivier Danube is. We moesten de kliniek wel 3 of 4 keer evacueren. We willen graag een kliniek waar het welzijn van de dieren kan worden gegarandeerd: genoeg ruimte, maximale hygiëne, een comfortabele ruimte voor de medewerkers en een receptie. Zo hoeven we nooit meer dieren te behandelen in de achterbank van auto’s, iets dat we nu doen. We willen een rolmodel zijn voor andere stichtingen en de overheid laten zien hoe het zou moeten zijn.”

Ook voor hondeneigenaren

Deze kliniek zal een groot verschil maken voor zowel straathonden in Constanta als honden mét eigenaar. In de kliniek kunnen namelijk ook eigenaren terecht om hun dier te laten behandelen. En dat is ontzettend belangrijk, want dit kan bijna nergens in Roemenië. Er zijn enkele privé klinieken, maar deze zijn vaak te duur. In de nieuwe kliniek zullen de dieren behandeld worden voor kleine prijsjes of geheel gratis voor de echt arme mensen. En hier is Sara ontzettend trots op:

“Het is een revolutie, voor de dieren en voor de mensen. We zijn erg trots, zenuwachtig, maar erg trots!”

Wil jij ook een bijdrage doen om dit soort projecten te steunen? Klik dan hier. Bedankt namens de honden!