"Open de kraan" voor de paarden op Malta

26/10/2015

De paarden die de populaire koetsen op Malta trekken, lijden nog steeds dorst. Uit eigen veterinair onderzoek is gebleken dat waterpunten zijn losgekoppeld door de overheid. Het is nu nog moeilijker voor de paarden om toegang te krijgen tot schoon drinkwater dan vijf jaar geleden. Tijd voor actie!

"Het is duidelijk dat de paarden meer water nodig hebben dan ze nu kunnen bemachtigen. Ze hebben dorst en ze lijden bij gebrek aan water."

Nieuwe regels bepalen dat de eigenaren er verantwoordelijk voor zijn dat hun dieren water krijgen, maar World Animal Protection roept de autoriteiten op om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en de waterpunten opnieuw aan te sluiten.

Slechts één kraan voor vele dorstige paarden

De Maltezer koetspaarden zijn een populaire attractie op het eiland en vervoeren toeristen middels een ritje rond de hoofdstad Valletta gedurende maximaal een uur. Ons recente onderzoek liet zien dat, terwijl de paarden in goede conditie waren, ze allemaal dorst leden. Er bleek slechts één speciale, werkende kraan voor alle paarden in Valletta, en die bevond zich op een specifieke route, die alleen gebruikt wordt om passagiers van cruiseschepen te halen en te brengen.

Ruud Tombrock, directeur Europa van World Animal Protection zegt: "Het is duidelijk dat de paarden meer water nodig hebben dan ze nu kunnen bemachtigen. Ze hebben dorst en ze lijden bij gebrek aan water. De eigenaren kunnen hun dieren alleen water geven als dat ook beschikbaar is. We hebben een aantal praktische, pragmatische en goedkope suggesties gedaan over hoe het probleem op te lossen en we kijken nu uit naar een positieve reactie van de autoriteiten."

Tijd voor een oplossing

Wij maakten al in 2009 kennis met dit probleem toen dierenartsen ontdekten dat de paarden dorstig en uitgedroogd waren, grotendeels te wijten aan gebrek aan toegang tot water. De autoriteiten zegden toen maatregelen toe om het welzijn van paarden te verbeteren: water en schaduw voor de dieren die vaak urenlang in de brandende zon op klandizie staan te wachten. Er zijn nu echter minder waterpunten dan toen. Wij roepen dan ook de autoriteiten op te handelen en vragen iedereen dan ook zijn of haar stem te laten horen door het ondertekenen van een brief aan de Maltese minister van Transport, Joe Mizzi. 

Vind jij ook dat de kraan hoognodig open moet voor de werkpaarden op Malta?

>> Teken dan nu de petitie en roep de Maltese minister van Transport op voor meer drinkwater en schaduwplekken te zorgen!