olifant

Reisorganisaties verdienen over rug van olifant

Nieuws

Elke Nederlander op vakantie weet het: Nederlanders zijn reislustige types. Landgenoten kom je dus overal tegen: in de Côte d’Azur, op Ibiza, bij Stonehenge. Maar ook veel verder weg: Canada, Zuid-Afrika en Thailand.

Naar al die bestemmingen bieden reisorganisaties verzorgde reizen met alles erop en eraan. In Thailand bijvoorbeeld inclusief een ritje op de rug van een olifant.

WSPA wil einde olifantenritjes

Wat voor de vakantieganger een pleziertochtje is, is dat absoluut niet voor zijn tijdelijke rijdier. In tegendeel: voor de olifant is het deel van een lijdensweg. Daarom heeft WSPA de Nederlandse reisorganisaties opgeroepen dit onderdeel uit het aanbod te schrappen. Tot nu toe blijft het stil in de reiswereld. Met uitzondering van  TUI Nederland – bekend van de merken Arke, Holland International en KRAS – die al eind 2010 het besluit nam uitsluitend nog olifantenvriendelijke reizen aan te bieden. 

Reisorganisaties die olifantenritjes en -shows aanbieden hebben van ons een brief ontvangen, en dat zijn er helaas nog heel veel. Ook via Facebook en Twitter verhogen we de druk op de reisorganisaties. Gebruikers van Facebook en Twitter roepen specifiek Oad reizen, Shoestring en Djoser op te stoppen met dit onnodige dierenleed. Zij en andere reisorganisaties kiezen er vooralsnog voor hun geld te verdienen over de rug van de olifant. Letterlijk.

Update: Oad stapt af van olifantenritjes!

Goed nieuws voor ons, onze supporters en vooral voor de olifanten in Thailand: reisorganisatie Oad Reizen heeft vandaag, woensdag 12 september 2012, positief gereageerd op de oproep op Faceboek om het aanbieden van olifantenritjes en –shows te staken. Dit is een felicitatie waard aan het adres van iedereen die meegeholpen heeft Oad onder druk te zetten. Hartelijk dank! De snelle reactie van deze grote reisorganisatie staat helaas in schril contrast met de houding van kleinere zusters als Djoser en Shoestring die vooralsnog vasthouden aan het opnemen van de voor olifanten schadelijke activiteiten. Het is te hopen dat door voortgaande druk ook andere reisorganisaties hun beleid in dit opzicht zullen veranderen. We houden u op de hoogte!

Olifanten op jonge leeftijd 'gestolen'

De olifanten die worden ingezet in de Thaise toeristenindustrie worden op jonge leeftijd gevangen in de jungle van Birma (Myanmar). Die vangst kost vaak de moeder en een of meer tantes, die het jonge dier proberen te beschermen, het leven. Vervolgens wordt het olifantje dagen achtereen uitgehongerd, vastgebonden, afgeranseld om de wilskracht te breken. Wanneer het dier voldoende is ‘afgericht’ en als toeristische attractie wordt ingezet, wordt het vaak op gevoelige plekken zoals de oren geprikt om de laatste restjes verzet te breken. Buiten ‘diensturen’ ligt de olifant vaak permanent aan de ketting.

Olifantenrug niet sterk genoeg

Hoewel een olifant een groot en sterk dier is dat heel wat kilo’s kan verslepen, zijn de rugwervels niet gebouwd op het dragen van een mens laat staan van meerdere mensen tegelijk. Kortom: het ritje op de rug van een olifant brengt enorm veel verborgen leed met zich mee. En dat zou de reisorganisaties bekend moeten zijn! 

Natuurlijk willen veel bezoekers van landen in Azië  graag kennismaken met olifanten daar. Dat kan gelukkig ook op een wijze die het dier geen schade berokkent: in verschillende wildparken is het mogelijk om olifanten te bekijken in hun natuurlijke omgeving zonder ze te verstoren.

Doe mee!

Iedereen kan aan de olifantenritjesactie meedoen door via onze WSPA Facebookpagina de afbeelding te downloaden en te plaatsen op de Facebookpagina’s van reisorganisaties, zoals Djoser of Shoestring. Ook kan een Twitterbericht worden verstuurd zoals: “Beste @Djoserreizen & @ShoestringTours, stop met die #olifantenritjes!”

Verwante artikelen:

  • Ritje op olifant geen onschuldig vermaak
  • Zuid-Korea wil op walvisjacht
  • Stierenvechten: goed nieuws uit Colombia
  • Stierenvechten blijft in Mexico Stad
Meer over