Richard O’Barry blaast discussie over het Dolfinarium in Harderwijk nieuw leven in

21/06/2016

Begin juni bracht Richard O’Barry een bezoek aan Nederland om te pleiten voor het beëindigen van dolfijnenshows. O’Barry, de voormalig trainer van Flipper, die al 45 jaar campagne voert tegen dolfijnen in gevangenschap, werd met veel belangstelling opgewacht door de Nederlandse media.

Tijdens het eerste bezoek van O’Barry aan het Dolfinarium werd hij direct weggestuurd, maar na een optreden bij het televisieprogramma RTL Late Night werd hij er alsnog ontvangen voor een rondleiding. Tijdens dit bezoek heeft O’Barry het Dolfinarium uitgenodigd om deel te nemen aan een gezamenlijk project waarbij drie dolfijnen uit Harderwijk met vakantie gaan; deze dolfijnen worden overgebracht naar een opvang waar hun welzijn nauwlettend zal worden bewaakt.

Mocht Harderwijk ingaan op de uitnodiging dan zou dit een geweldig vernieuwend project zijn. Deze showdolfijnen zijn toe aan een welverdiende vakantie in ‘s werelds eerste dolfijnenopvangcentrum. In een afgesloten baai ergens in de Middellandse Zee kunnen zij hun natuurlijke omgeving verkennen, op vis jagen en dolfijnen zijn.

Achtergrond

Momenteel worden er 36 tuimelaars gehouden in het grootste dolfinarium van Europa: het Dolfinarium in Harderwijk. In het begin van het jaar werd er een controversiële documentaire van RamBam uitgezonden over het Dolfinarium. Een undercover journalist onthulde de omstandigheden van de showdolfijnen: de gestressde dolfijnen leven in kleine tanks met chloorwater. Het leidde tot een nationaal debat dat vooralsnog stopte toen het Dolfinarium beweerde dat de dolfijnen blij zijn en zei dat het voldoet aan de regels.

Maar World Animal Protection vindt dat dolfijnenshows onethisch zijn. Of het nu in lijn is met bestaande (gedateerde) wetgeving of niet. Het Dolfinarium is ten onrechte uitgezonderd op het verbod van wilde dieren in circussen.In april begon World Animal Protection een petitie tegen bedrijven die tickets voor het Dolfinarium verkopen. Sommige bedrijven zoals Albert Heijn en Bolletje zijn al om, maar andere moeten nog over de streep getrokken worden. Teken hier de petitie.

Leer hier meer over dolfijnen in gevangenschap >>