Stap van de olifant af!

12/08/2014

Vandaag, op Wereld Olifantendag (12 augustus), lanceert World Animal Protection de campagne “Stap van de olifant af!”.

Via olifant.worldanimalprotection.nl kan heel Nederland beloven om nooit (meer) op een olifant te rijden. In drie weken tijd vormen deze beloftes samen een levensgrote olifant bij de hoofdingang van Schiphol: de allereerste 3D-geprinte petitie ooit.Acteur Mark van Eeuwen heeft zojuist op Schiphol het startschot gegeven van de campagne. Hij heeft als eerste op de actiewebsite de belofte gedaan om nooit meer op een olifant te rijden en zette zo de 3D-printers in werking. 

Mark: “Iedereen wil wel een keer op een olifant rijden, ik ook. Alleen wist ik toen ik dit deed nog niet wat ze een olifant aandoen voordat een toerist op z’n rug gaat. Olifantjes worden uit het wild gehaald en echt op brute wijze afgericht. Samen kunnen we dit stoppen!”

Voor elke belofte printen vijf aan elkaar gekoppelde 3D-printers een stukje olifant. Nog nooit eerder is op zo’n grote schaal een 3D-printproject uitgevoerd.

Olifantenleed

Met deze actie, die duurt tot 30 augustus, vraagt World Animal Protection aandacht voor het lot van duizenden olifanten in de toeristenindustrie. De meeste olifanten worden op jonge leeftijd illegaal in het wild gevangen. Vaak wordt de moeder hierbij gedood, omdat zij haar kind probeert te beschermen. Van iedere olifant die wordt ingezet voor olifantenritten en -shows moet ‘de wil worden gebroken’. Dit gebeurt door het dier op jonge leeftijd dagenlang vast te binden, uit te hongeren en te mishandelen.

Toeristen veelal onwetend

Veel reisorganisaties schrapten in de afgelopen jaren de olifantenritten en -shows uit hun programma’s, dankzij de campagnes van World Animal Protection. Bij de toerist zelf heerst er echter nog veel onwetendheid over het leed achter dit vermaak. Daarom roepen we heel Nederland op om olifantvriendelijk te reizen. We hebben hiervoor een speciale lijst opgesteld met olifantvriendelijke reisorganisaties, welke hier te bekijken is.

Bescherm olifanten en teken nu de belofte op olifant.worldanimalprotection.nl!

Meer doen? Deel de campagne dan op Facebook & Twitter, de hashtag is #stapvandeolifantaf en vraag ook je vrienden om van de olifant af te stappen.

Verwante artikelen:

  • Olifanten
  • Olifanten beschermen met chilli

Beren gered tijdens beer-hondengevecht

beer-hondengevechten

World Animal Protection zet zich in om een eind te maken aan beer-hondengevechten in Pakistan. We werken hiervoor nauw samen met natuuropzichters van de...