Stierenvechten is dierenleed, geen cultureel erfgoed!

04/09/2013

Op dinsdag 4 september hield WSPA Nederland samen met CAS Internationaal (Comité Anti Stierenvechten) een artistieke manifestatie voor de Spaanse ambassade in Den Haag. Dit als protest tegen een wetsvoorstel dat stierenvechten in Spanje tot ‘immaterieel cultureel erfgoed’ moet verheffen.

Als dat voorstel wet wordt, gaan er nog meer subsidies naar de stierenvechtindustrie.

Handtekeningen

Tijdens de manifestatie overhandigden WSPA en CAS ruim 15.000 handtekeningen van Nederlanders die het Spaanse parlement oproepen tegen te stemmen. De actie was onderdeel van een internationale dag tegen het stierenvechten onder het motto #LoveSpainHateBullfights. 

Een ‘stierendans’ met flamencodanseressen voor de deur van de ambassade onderstreepte onze boodschap dat Spanje een prachtige culturele traditie bezit, maar dat stierenvechten daar geen deel van uitmaakt: cultuur stopt waar dierenleed begint.

In het museum

Dirk-Jan Verdonk, hoofd programma’s WSPA Nederland, zegt: ‘Met deze actie – en die in andere steden – willen we een duidelijke boodschap afgeven aan het Spaanse parlement dat stierenvechten niet thuishoort in de 21ste eeuw. Hooguit is er plaats voor in het museum.’ 

Marius Kolff, directeur CAS Internationaal vult aan: ‘Stierenvechten daalt in populariteit, ook in Spanje. 76% van de Spaanse bevolking is tegen het verlenen van subsidies aan dit wrede vermaak. Het parlement zou zich daar rekenschap van moeten geven.’

Wereldwijd

Aan het eind van de dans, overhandigden WSPA en CAS Internationaal de handtekeningen die in Nederland zijn opgehaald: 15.000. Dit is onderdeel van een wereldwijde petitie die volgende week, 11 september, in Madrid aan het Spaanse parlement wordt overhandigd. 

Ook in andere steden vonden acties plaats. In Londen overhandigde het Spaanse model Elen Rivas in bijzijn van een reusachtige opblaasstier bijna 70.000 handtekeningen aan de Spaanse ambassadeur in Engeland. Ook andere Spaanse ambassades kregen bezoek, onder meer in Denemarken, Duitsland en Australië. 

Verwante artikelen:

  • Tweede Kamer tegen subsidies stierenvechten
  • Veel belangstelling voor WSPA’s koeiendans
  • Educatie over dierenwelzijn voorkomt geweld