Thaise tijgertempel mag tijgers niet langer uitbuiten

29/04/2015

Er is een klein lichtpuntje aan de horizon verschenen voor de 146 tijgers bij de Tijgertempel in Thailand nu de autoriteiten en de eigenaren een afspraak hebben gemaakt over de toekomst van de dieren.

Vorige week nog kondigde de Thaise overheid aan dat ze de tijgers bij deze toeristische trekpleister in beslag zou nemen. Dit vanwege zorgen over het op grote schaal fokken van tijgers en het verdwijnen van een aantal van hen. Overleg heeft er nu toe geleid dat de tijgers toch op locatie mogen blijven, op voorwaarde dat er geen winst meer met ze wordt gemaakt en er niet meer wordt gefokt.

Hoewel we hadden gehoopt op een inbeslagname van de tijgers is ook dit nog steeds goed nieuws. De tijgers mogen namelijk niet meer worden ingezet voor het maken van toeristische kiekjes en het leed dat hiermee gepaard gaat blijft ze daardoor in de toekomst bespaard. Minstens zo belangrijk is dat het fokken van de tijgers voor toeristisch vermaak stopt. Hierdoor blijft toekomstige tijgers het leed bespaard dat deze 146 tijgers nu al dagelijks in gevangenschap moeten ondergaan. Mocht blijken dat de Tijgertempel zich niet houd aan de gemaakte afspraken dan zullen de tijgers alsnog door de Thaise autoriteiten in beslag worden genomen.

Dierenleed achter de schermen

Iedere dag worden honderdduizenden wilde dieren uitgebuit voor toeristisch vermaak. Veel toeristen zijn zich hier niet van bewust. Dit geldt ook voor de mishandeling die tijgers, zoals die bij de Tijgertempel, achter de schermen iedere dag moeten ondergaan. Want alleen zo kunnen ze veilig worden ingezet voor bijvoorbeeld een knuffel, wandeling of een fotomomentje met een toerist.

Het dierenleed begint al kort na de geboorte, wanneer ze als welpjes bij hun moeder worden weggehaald. Vervolgens slijten ze de rest van hun leven aan kettingen en in kleine, kale kooien en worden ze met harde hand getraind en afgestraft om ze onder controle te houden. Ook komt het fokken van tijgers op geen enkele manier ten goede aan het behoud van deze dieren in het wild. Naar verluidt is het zelfs verbonden met de illegale handel in tijgerproducten.

Laat toeristen de waarheid zien, nog voordat ze boeken

Mensen die dit soort plekken aandoen zijn zich er vaak gewoonweg niet van bewust dat hun ‘onvergetelijke ervaring’ een leven vol ellende voor dat dier betekent. Wij roepen daarom iedereen op die in de verleiding komt om aan vermaak met wilde dieren mee te doen, de feiten te leren, deze toeristische attractie te mijden en wilde dieren op een verantwoorde manier te bekijken in het wild, waar ze horen.

Deel deze video en laat de wereld zien welk leed er schuilt achter plekken zoals de Tijgertempel

Nepal: dieren redden en beschermen

hond liggend tussen het puin

Afgelopen zaterdag heeft een verwoestende aardbeving Nepal getroffen met grote vernielingen en vele dodelijke slachtoffers als gevolg. Ook veel dieren zijn...