Tweede Kamer tegen subsidies stierenvechten

05/07/2013

De Tweede Kamer heeft gisteren unaniem een motie van Marianne Thieme aangenomen die de regering oproept om een eind te maken aan Europese subsidies die naar de Spaanse stierenvechtindustrie gaan.

Wat WSPA betreft een krachtig signaal op een belangrijk moment: het Spaanse parlement buigt zich namelijk op dit moment over een wetsvoorstel dat stierenvechten juist extra beoogt te promoten. WSPA heeft bij verschillende politieke partijen dan ook aangedrongen op steun voor de motie. Met succes dus.

130 miljoen EU belastinggeld

In een rapport dat eerder dit jaar werd uitgebracht, wordt becijferd dat naar schatting bijna 130 miljoen euro (!) aan Europees belastinggeld ten goede komt aan de Spaanse stierenvechtindustrie. Met het aannemen van een motie van de Partij voor de Dieren heeft de Tweede Kamer nu een zeer duidelijke oproep gedaan aan de regering om zich in Europa sterk te maken dit te stoppen.

Spaans wetsvoorstel stierenvechten 'cultureel erfgoed'

Deze oproep komt op een belangrijk moment. Het Spaanse parlement bespreekt deze weken namelijk een wetsvoorstel dat stierenvechten tot immaterieel cultureel erfgoed verklaart. Daarmee zal de (nationale) subsidiekraan voor stierenvechten nog verder worden opengedraaid. 

Bovendien komt het verbod op stierenvechten in de Spaanse regio Catalonië ermee op losse schroeven te staan. Op 10 en 11 juli vindt er een hoorzitting in het Spaanse parlement plaats, waar voor- en tegenstanders van het voorstel hun standpunt zullen toelichten. De stemming in Spanje over dit voorstel is naar verwachting op 3 september.

Dirk-Jan Verdonk, hoofd programma’s WSPA Nederland: ‘De Nederlandse motie is daarom niet alleen van belang om wat te doen aan de Europese subsidiestroom, maar betekent ook een duidelijk signaal aan het adres van het Spaanse parlement dat overheidssteun voor een wreed vermaak als stierenvechten echt niet meer van deze tijd is.’

Internationaal voert WSPA ook actie tegen het Spaanse wetsvoorstel. Kom samen met ons in actie en teken hier onze petitie. 

Verwante artikelen:

  • Hou je van Spanje maar niet van stierenvechten?
  • WSPA viert Mexicaans verbod op stierenvechten
  • WSPA blij met diervriendelijk Mexico