Update over de rechtszaak doodgeschoten Cecil

05/08/2015

De rechtszaak die vandaag zou plaatsvinden tegen de Zimbabwaanse jager die betrokken was bij dood van Cecil is op aanvraag van een van de advocaten van de man uitgesteld naar 28 september, om zo ‘de zaak beter voor te kunnen bereiden’.

De man wordt aangeklaagd voor het “falen in het voorkomen van een illegale jachtpartij”. Wanneer hij hier schuldig aan wordt bevonden, kan hij tot 15 jaar cel krijgen.

De man, eigenaar van een safaribedrijf, ontkent iets fout te hebben gedaan tijdens de jacht begin juli, toen Cecil met pijl en boog werd doodgeschoten. Hij stelt, dat alle benodigde vergunningen aanwezig waren en dat ze toestemming hadden om een oudere leeuw buiten de grenzen van het National Park te schieten.

De dood van Cecil zorgde wereldwijd voor een storm van kritiek op jagers en aanbieders van reizen waarvan de jacht op groot wild een belangrijk element is. De 13 jaar oude Cecil was een grote toeristische attractie in het beroemde Hwange National Park in Zimbabwe. Daarnaast werd hij bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit van Oxford.

De dood van Cecil heeft er in ieder geval voor gezorgd dat er in westelijk Zimbabwe tijdelijk niet meer gejaagd mag worden op leeuwen, luipaarden en olifanten. Ook is jagen met pijl en boog niet langer toegestaan. En dat is in ieder geval een beetje winst.

Kom in actie!

Wilde dieren als Cecil zijn geen speeltjes voor menselijk vermaak. Het fokken en doden van leeuwen onder het mom van vermaak, moet stoppen. Dieren horen in het wild en mogen niet eindigen als doelwit voor de plezierjacht! Kom meer te weten over hoe we samen een einde kunnen maken aan het uitbuiten van wilde dieren voor toeristisch vermaak.

VN-resolutie tegen handel in wilde dieren

leeuwen in een Afrikaans natuurpark

In het kielzog van de wereldwijde woede-uitbarsting over het afschieten van de leeuw Cecil, heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie...