Verhongerende dieren in Thailand krijgen noodhulp

05/03/2017

In november 2016 werd het zuiden van Thailand opgeschrikt door hevige overstromingen. Eén van de provincies die hard werd getroffen was Surat Thani. De overstromingen hebben nog steeds een grote impact op het verhongerende vee in het gebied.

Het was duidelijk dat ze nog getraumatiseerd waren van de gebeurtenissen van afgelopen maanden.

Inmiddels is de regen in het zuiden van Thailand gestopt, maar nog steeds loopt er water het gebied in vanuit andere provincies. Het grootste gedeelte van het voedsel dat beschikbaar is voor vee om op te grazen is overstroomd met water. Vele boeren hebben hierdoor moeite om hun vee te voorzien van voldoende voedsel. Het gaat om zo’n 24.300 boeren en 34.000 veedieren.

Samen met het Department of Livestock Development (DLD) in Surat Thani helpt World Animal Protection deze dieren en boeren in nood. 24 ton aan voedsel is beschikbaar gesteld voor twee districten in de provincie: Don Sak en Viengsra. Naritsorn Pholperm, onze veterinaire manager voor rampenbestrijding, leidde het team samen met een andere dierenarts. Samen met het team van DLD gingen zij op bezoek bij vele boeren en stelden zij voedsel en veterinaire hulp beschikbaar voor hun vee.  

Tijdens hun werk in Zuid-Thailand maakte het team onder andere kennis met twee boeren:

Mr. Eakaphol Chukaew

Mr. Eakaphol Chukaew is een 33 jaar oude boer in de Surat Thani provincie. Chukaew had eerst 80 veedieren onder zijn hoede, maar verloor 18 dieren door de overstromingen. Zij overleden door de honger, omdat er niet genoeg te eten was en er geen schoon water was om te drinken. Nog steeds heeft boer Chukaew moeite om plekken te vinden waar zijn vee kan grazen. De meeste grasgebieden zijn namelijk bedorven door vervuild water van de overstromingen.

Ons team bracht boer Chukaew voer voor zijn vee. De dieren genoten zichtbaar van het voedzame voer, maar waren erg bang voor het noodhulpteam. Het was duidelijk dat ze nog getraumatiseerd waren van de gebeurtenissen van afgelopen maanden.

Onze dierenarts Naritsorn Pholperm onderzocht de dieren en ontdekte een aantal onbehandelde wonden. Ook waren de meeste dieren erg uitgemergeld. Het DLD team gaf ze daarom vitaminepillen en behandelde de wonden.

Mr. Somsak Thongkham

Ook boer Somsak Thongkam woont in de Surat Thani provincie. Somsak had redelijk geluk tijdens de overstromingen. Zijn land ligt namelijk vrij hoog, waardoor de dieren veilig stonden. Hierdoor hebben al zijn 18 veedieren de overstromingen overleefd. Helaas was er ook voor het vee van Thongkham weinig land om te grazen. Dit was te zien aan de dunne dieren. Volgens boer Thongkham was het grootste probleem dat de overstromingen lang hebben geduurd, wel drie maanden. Hierdoor hadden vele boeren problemen om goede grasgebieden te vinden voor hun dieren. Het noodhulpteam bracht ook het vee van boer Thongkam voedsel.

In 2020 willen we het leven van 5 miljoen dieren beter hebben gemaakt door middel van ons noodhulpprogramma.

>> Lees meer over ons werk voor dieren in rampsituaties 

In the spotlight: DutchGalgoLobby

DutchGalgoLobby

Elk jaar worden er in Spanje tienduizenden galgo’s aan hun lot overgelaten – of erger. Het opvangen en adopteren van deze windhonden is noodzakelijk, maar lost...