Video: Zeehondjes Higgins en Orchard gerehabiliteerd en vrijgelaten

24/11/2017

Langs de kust van Maine, Amerika, werden deze zomer twee gewonde zeehondenpups gevonden. De zeehondjes, die liefkozend Higgins en Orchard werden genoemd, zijn drie maanden lang dag en nacht verzorgd. Vorige maand waren ze eindelijk genoeg aangesterkt om te worden vrijgelaten.

Orchard, een mannelijke zeehondenpup, woog slechts 7 kilo toen hij afgelopen juli werd gevonden door onze partner, Marine Mammals of Maine (MMoME). Hij had overal verwondingen en een van zijn flippers was gebroken. Tegelijk met Orchard werd Higgins, een vrouwelijke zeehondenpup, gevonden. Higgins had een vreselijke ooginfectie. Door deze infectie is ze uiteindelijk helemaal blind geworden aan een oog. Beide zeehondenpups werden met spoed naar het noodhulpcentrum van Marine Mammals of Maine (MMoME) gebracht.

Sinds de oprichting in 2012 verzorgt MMoME gewonde of gestrande zeezoogdieren die worden gevonden langs de kunst van Maine. Jaarlijks helpt de organisatie zo’n 300 zeezoogdieren per jaar. Met de steun van onze supporters hielpen wij MMoME met de bouw van een noodhulpcentrum; het eerste noodhulpcentrum voor zeezoogdieren aan de oostkust. Hier kunnen zeezoogdieren, zoals Orchard en Higgins, de directe noodhulp krijgen die ze nodig hebben, voor ze worden overgebracht naar een rehabilitatiecentrum. Zo behandelt het centrum onder andere zeedieren die verstrikt zitten in vistuig, zoals visnetten. Veel van deze dieren lopen ernstige verwondingen op.   

Een eigen karakter

De meeste zeedieren worden na verzorging naar speciale rehabilitatiecentra gebracht voor ze worden vrijgelaten. MMoME had bij Orchard en Higgins toestemming om ze zelf naar de zee terug te brengen. De medewerkers en vrijwilligers verzorgden de zeehondjes intensief en al snel ontdekten ze dat beide diertjes echt een eigen karakter hadden. 

Higgins is een pittig zeehondje met een sterk karakter en een grote liefde voor avontuur. Het speelgoed dat ze van haar verzorgers kreeg, vond ze maar al te interessant. Continu duwde en gooide ze het rond in haar verblijf.

Zeehondje Orchard is juist het tegenovergestelde. Hij is erg verlegen en was niet zo gek op zijn speelgoed als Higgins. Hij hield daarentegen wel ontzettend van zwemmen. Zo dook hij altijd naar de bodem van zijn zwembad. Zodra er een verzorger bij zijn zwembad kwam, popte zijn hoofdje boven het water en bleef hij nieuwsgierig kijken tot de verzorger weer uit beeld was verdwenen.  

Na maandenlange verzorging en een laatste maaltje van verse vis werden Orchard en Higgins voorbereid op hun terugkeer naar de natuur. Een van de zeehondjes kreeg een satelliet-tag, zodat ze kunnen zien hoe het gaat met hem en meer inzicht krijgen in het gedrag van het dier. Onder het toeziend oog van de medewerkers, vrijwilligers en andere geïnteresseerden, vonden de jonge zeehonden hun weg weer terug naar zee.

Dankzij onze supporters

Dankzij onze supporters kon dit belangrijke noodhulpcentrum worden gebouwd en krijgen dieren als Higgins en Orchard een tweede kans. Dank jullie wel voor je steun!

Bekijk hier de video van de vrijlating van Higgins en Orchard: