In visnetten verstrengelde potvis dood aangetroffen

16/03/2017

Bij de kust van China is een potvis aangetroffen, verstrengeld in visnetten. Helaas heeft de 10 meter lange potvis het niet overleefd. Wij pleiten voor een hardere aanpak om zeedieren te beschermen tegen verloren of gedumpt vistuig, ook wel bekend als ‘spookvistuig’.

"Ze kunnen zich nauwelijks meer bewegen en raken uiteindelijk zo uitgeput dat ze verdrinken.”

Het is onduidelijk of het incident was veroorzaakt door vistuig dat nog in gebruik was, of dat het ging om verloren of gedumpt spookvistuig. Het incident laat echter zien dat zeedieren ernstig bedreigd worden door menselijke activiteiten.

Grote bedreiging voor zeedieren

Ingrid Giskes, Hoofd van onze Sea Change campagne legt uit hoe walvissen verstrengeld kunnen raken in de grote, zware visnetten:

“Deze drijvende vallen slepen ze kilometers ver mee. Ze kunnen zich nauwelijks meer bewegen en raken uiteindelijk zo uitgeput dat ze verdrinken.”

Na een serie van incidenten waarbij zeedieren over de hele wereld verstrengeld raakten in visnetten en overleden, benadrukt Ingrid dat het tijd is voor proactieve samenwerking om ons zeeleven te beschermen. Zo stelt ze:

“Gedumpt of verloren vistuig is een enorme bedreiging. We schatten dat spookvistuig elk jaar zo’n 136.000 zeehonden, zeeleeuwen en grotere walvissen dood. Zij overlijden door verstrengeling of het opeten van het vistuig. Vele andere dieren raken ernstig verwond.”

Samenwerken voor verandering

In 2015 lanceerden we het Global Ghost Gear Initiative (GGGI). Het is een samenwerking van overheden, NGO’s en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven om gezamenlijk het probleem van spookvistuig aan te pakken. Het GGGI verzamelt informatie over de schaal van het probleem, ontwikkelt richtlijnen voor de visindustrie en werkt aan duurzame oplossingen voor het de verwijdering en inzameling van vistuig.

Actie is nodig en wij roepen meer organisaties op om het GGGI te ondersteunen. Ingrid sluit af:

“Wij erkennen dat actie tegen spookvistuig voorrang moet krijgen om duurzame oceanen tot stand te brengen. We kunnen het ons niet veroorloven om nonchalant te zijn over het beschermen van ons zeeleven. Het incident met de potvis is een reminder dat we nu actie moeten ondernemen.”

>> Lees meer over hoe wij ons inzetten tegen spookvistuig.