Waar voldoet een goede dierenopvang aan?

27/06/2019

Olifanten, koala’s, luiaards, of misschien wel tijgers; lokale diersoorten spotten op vakantie is een geweldige belevenis. Als het niet mogelijk is om deze dieren in het wild te zien, is een goede opvang een mooi alternatief. Maar hoe weet je welke opvang diervriendelijk is?

Steeds meer reizigers worden zich bewust van het leed achter entertainment met wilde dieren. Of het nu gaat om olifantenritten, tijgerselfies of knuffelen met luiaards, toeristen kiezen steeds vaker voor diervriendelijke alternatieven. Zogenaamde ‘sanctuaries’ schieten als paddenstoelen uit de grond, maar veel van deze locaties hebben niet het beste met de dieren voor. Hoe weet je dan of een opvang écht diervriendelijk is? Hieronder vind je een aantal tips!

Het welzijn van de dieren staat voorop

Dierenwelzijn is de kern van het werk van een goede opvang. De opvang heeft dan ook altijd een missie die erop is gericht het welzijn te borgen. Of het nou het redden van wilde dieren is uit slechte omstandigheden, van een leven als entertainer, het opvangen van gewonde wilde dieren of het rehabiliteren van deze dieren.

Deze dieren krijgen de beste zorg mogelijk, wat betekent dat ze een leven leiden dat zoveel mogelijk lijkt op hun leven in het wild. Ook worden de dieren op zowel fysiek als mentaal vlak zo goed mogelijk verzorgd. Dit betekent dat ze genoeg ruimte krijgen, de juiste voeding, een verblijf met verrijking, soortgenoten om mee te leven en keuzevrijheid in dagbesteding.

Deze dieren zijn door de opvang niet zomaar uit het wild gehaald en worden niet ingezet voor entertainment. Je kunt dus niet op de dieren rijden, ermee op de foto of ze zien optreden.

 

Deze olifanten bij een opvang in Thailand kunnen met soortgenoten genieten van hun vrijheid

Kijken mag, aanraken niet

Dat de dieren niet worden ingezet voor de entertainment van toeristen, betekent ook dat direct contact met dieren niet wordt toegestaan. Wassen, voeren, knuffelen, wandelen of even aaien. Het bezorgt de dieren veel stress; een wild dier laat zich niet vrijwillig aanraken en moet voor dit soort contact in bedwang worden gehouden. In het wild zou je een leeuw of olifant ook niet aanraken, dus waarom bij een opvang wel?

In plaats van contact, biedt de opvang een rondleiding aan waarbij je de dieren kan observeren. De dieren kunnen zo hun eigen ding doen en hun dag zelf indelen en jij kunt het dier ervaren zoals het zou moeten zijn: vrij.

 

Bij een goede opvang kun je niet op de foto met de dieren

Een lesje dierenwelzijn 

Tijdens zo’n rondleiding zal een goede opvang je meer vertellen over waarom de dieren in de opvang zitten, met welke problemen ze kampen en hoe hun leven in het wild eruit ziet. Ze leggen uit wat hun natuurlijke gedrag is, wat hun behoeftes zijn en hoe de opvang in deze behoeftes voorziet.

Behalve educatie voor toeristen, is een goede opvang ook actief met de omwonende gemeenschappen in gesprek over wilde dieren en het belang van behoud. Door omwonenden te betrekken bij de missie van de organisatie, zullen ook zij het belang zien van de bescherming van de dieren.

Bewustwording creëren en begrip en respect bijbrengen voor dieren is dus een belangrijk onderdeel van het werk van de opvang.

Terug naar het wild

Sommige opvangplekken hebben speciale rehabilitatieprogramma’s om dieren weer vrij te laten in het wild. Sommige opvangplekken zeggen ten onrechte dat ze een rehabilitatieprogramma hebben. Wanneer het een diervriendelijke opvang betreft, zal er geen contact zijn tussen dieren en mensen. Dit maakt het namelijk vrijwel onmogelijk om een dier op termijn nog uit te zetten in het wild. Ook zal de opvang z’n best doen om het welzijn van de dieren te monitoren nadat ze zijn vrijgelaten.

 

Luiaard Bravucona wordt na een lange revalidatieperiode bij opvang AIUNAU vrijgelaten in het wild

Niet fokken voor gevangenschap

De droom van een goede opvang is dat ze overbodig zijn en wilde dieren een veilig leven leiden in hun natuurlijke omgeving. Meer dieren op laten groeien in gevangenschap willen ze voorkomen. Om die reden fokken ze niet met hun dieren en zullen zij de dieren niet doorverkopen aan derden.

Voor je bezoek aan een opvang is onderzoek doen essentieel. Een misstap is zo begaan en je wil niet dat jouw geld wordt besteed aan dierenleed.

10 x bijzondere luiaardfeitjes

luiaard, selfies, entertainment, suriname

Dat luiaards langzaam zijn, de hele dag in bomen hangen en gewoon ontzettend schattig zijn, weten we natuurlijk allemaal. Maar er schuilt veel meer achter dit...