Walvissen redden in Ecuador

22/07/2013

Walvissen die verstrikt raken in visnetten voor de kust van Ecuador, hebben vanaf nu een betere overlevingskans, dankzij een reddingsworkshop die met steun van WSPA is georganiseerd.

In Ecuador gebeurt het helaas regelmatig dat met name bultruggen vast komen te zitten in grote vissersnetten. Dus dusver maakten pogingen om de walvissen te bevrijden het probleem vaak alleen maar erger. Het zorgde voor grote stress bij de dieren, zonder dat de acties het bedoelde resultaat hadden. Bovendien was het risicovol voor de betrokkenen.Eind juni kregen 37 deelnemers uit Ecuador, Chili, Colombia, Panama en Peru een training van experts David Mattila en Ed Lyman. De deelnemers kregen theorieles, maar gingen ook het water op, alwaar reddingsacties werden gesimuleerd. Het was een groot succes en bovendien goed getimed zo vlak voor het begin van de jaarlijkse bultrugmigratie. De verwachting is dat tientallen walvissen bevrijd zullen worden door het nieuwe team.

Wist je dat...

Elk jaar komen honderdduizenden walvissen en dolfijnen per ongeluk terecht in visnetten. Sommige dieren verdrinken meteen, terwijl anderen maanden of zelfs jarenlang last houden van pijnlijke wonden voor ze uiteindelijk doodgaan aan een infectie, uithongering of uitputting. 

Vorig jaar is bij Californië een walvis bevrijdt die een zwaar net van zo’n 1500 meter met zich meesleepte, waarin een dode zeeleeuw, drie dode haaien en talloze andere dode vissen en krabben vastzaten

Verwante artikelen:

  • Rivierdolfijnen redden in de Amazone
  • Zuid-Korea wil op walvisjacht
  • Maak een einde aan de schildpadfokkerij

Wereldwijd in actie voor honden

pup-red-collar

Wereldwijd worden jaarlijks miljoenen honden afgemaakt uit angst voor hondsdolheid. Dit is WSPA samen met haar donateurs aan het veranderen.