We zullen Lucia niet vergeten!

03/04/2013

Een droevig bericht uit Pakistan. De onlangs geredde beer Lucia (wat licht betekent) is overleden aan verschillende chronische aandoeningen. Het harde werk van de dierenartsen van onze lokale partner BRC mocht helaas niet baten.

Lucia was de meest recent geredde beer in Pakistan. Jarenlang leed ze onder beer- hondengevechten en ondervoeding tot ze door WSPA en BRC werd bevrijd en een nieuw leven kon beginnen in ons berenreservaat. Helaas bleek na haar redding al snel dat Lucia al langer leed aan chronische long-, alvleesklier- en leveraandoeningen.

Bij aankomst in het reservaat is de dierenarts direct met de medische behandeling begonnen. Het leek de goede kant op te gaan, maar helaas waren Lucia’s aandoeningen te zwaar en te uitgebreid en was ze te verzwakt om nog van haar redding te genieten.Het is een heftige ervaring als een net geredde beer niet kan genieten van haar nieuwe leven. Het team van WSPA en BRC is geschokt door het overlijden van Lucia maar we blijven doorgaan met het redden van beren uit de vreselijke omstandigheden van beer- hondengevechten in Pakistan.

Geredde beren hebben vaak gezondsheidsproblemen

De meeste geredde beren komen in slechte staat het reservaat binnen. Ze leden jarenlang aan chronische stress en ondervoeding. Hierdoor lijden ze vaak aan:

  • Zwakke immuunsystemen
  • Parasitaire infecties
  • Blindheid of zwaar verminderd zicht
  • Wonden aan de snuit, oren en ogen

Hoewel sommige van deze aandoeningen waarschijnlijk door de gevechten komen, denken we in het algemeen dat slechte voeding, frequente infecties en slechte zorg de redenen zijn voor blindheid en zwakke immuunsystemen. 

Een zwak immuunsysteem vormt bij beren, en andere dieren, een groot probleem. Want zelfs met de beste medische zorg kunnen de beren al jaren aan chronische aandoeningen lijden. Elke extra infectie of andere klap komt daardoor hard aan. Het is spijtig dat niet elke geredde beer dit overleefd.

Verwante artikelen:

  • Een wereld in beweging voor dieren in 2012
  • Beren Milla Shama en Lala bevrijd
  • Berenverhalen uit Roemenie
  • Berenverhalen uit Roemenië – deel 2
  • Samen voor honden in China

Samen voor honden in China

Nalaten via je testament

WSPA (World Society for the Protection of Animals) en het Chinese Controlecentrum voor Dierziektes (CADC) hebben een opwindende overeenkomst getekend voor een...