Wereld Rabiës dag - overal ter wereld

04/11/2016

Dit jaar was de 10e Wereld Rabiës Dag. In diverse landen kwamen wij deze dag in actie, om het rabiësprobleem - en het onnodig afmaken van honden uit angst voor hondsdolheid - te stoppen.

Op 26 september was de 10e Wereld Rabiës Dag, met dit jaar het thema ‘educatie, vaccinatie en eliminatie’. Op deze dag namen we in diverse landen deel aan een scala van activiteiten, met als doel het rabiësprobleem te stoppen en daarmee ook het onnodig afmaken van honden uit angst voor hondsdolheid. We willen over de hele wereld laten doordringen dat honden in elke gemeenschap vriend en beschermer kunnen zijn, wanneer we hen waarderen en beschermen.

Somalië

In Somalië is rabiës wijd verspreid en veel honden worden vergiftigd. Dit was de eerste keer dat in Somalië aan Wereld Rabiës Dag werd gedaan. We werkten hier samen met de Vereniging voor de Bescherming en Verzorging van Dieren (SPCA) om het bewustzijn over hondsdolheid en verantwoorde omgang met honden te vergroten. Dit vond plaats in de tweede grootste stad van Somalië, Hargeisa, waar we zeshonderd leerlingen op basisscholen met het evenement bereikten. Dergelijke evenementen zijn belangrijk om lokale autoriteiten te laten zien dat er een oplossing is. We zorgen er op die manier voor dat er politieke steun ontstaat voor duurzaam management van hondenpopulaties en het opzetten van programma’s om hondsdolheid onder controle te brengen. De SPCA vertelde ons na het evenement dat ambtenaren bereid zijn om te praten over het opzetten van hondenmanagement-programma's in Somalië.

Siërra Leone

In Siërra Leone is Wereld Rabiës Dag gebruikt om lokale gemeenschappen bewust te maken van de gevaren van hondsdolheid en van het belang om honden te vaccineren. Dit jaar hebben we een aantal initiatieven gefinancierd, waaronder gedrukte media, radio jingles, megafoons en stadsomroepers om onze boodschap te verspreiden. Na iedere activiteit ontvingen de Sierra Leone Dierenwelzijnsorganisatie en andere partners in Sierra Leone enkele honderden oproepen op hun hulplijnen. Onze partners hadden ook vaccinatie- en registratiecampagnes in sommige buurten van Freetown, en behandelden daarmee meer dan duizend honden.

Kenia

We hebben meer dan zesduizend hondenvaccinaties gefinancierd in Mombassa, Kenia. Dit leidde tot publiciteit op plaatselijke nieuwszenders, waaronder K24, de snelst groeiende zender van Kenia.

Egypte

Onze boodschap bereikt meer landen; groot nieuws uit Egypte. Een lid van de Egyptische regering gaat het parlement voorstellen om onze materialen voor bewustwording over rabiës te gebruiken in het onderwijsprogramma voor alle basisschoolkinderen in Egypte.

Latijns-Amerika

Ons team uit Latijns-Amerika was aanwezig op het jaarcongres van de Wereldassociatie van Artsen voor kleine Dieren in Cartagena, Colombia. En toonde daar drie presentaties over ons globale werk voor het managen van hondenpopulaties rondom de uitkomsten van een enquête over kennis, attitudes en praktijken in Costa Rica.

Brazilië

Het Pasteur Instituut in Sao Paolo nodigde ons uit om deel te nemen aan hun Wereld Rabiës Dag. Het Pasteur Instituut is een internationale stichting, gericht op het voorkomen en behandelen van ziekten door middel van onderzoek en acties gericht op volksgezondheid. Ongeveer 320 mensen kwamen naar het evenement waar we kinderen uitleg gaven over het voorkomen van hondenbeten.

Thailand

In Thailand werden we vertegenwoordigd op een evenement dat werd georganiseerd door het ministerie van Veeteelt. We hadden er een stand met educatief materiaal, wat we deelden met de gemeenschap aldaar.

Succes

Al deze werkzaamheden vormen een prachtig resultaat van ons ‘Honden verdienen een beter leven’- programma (‘Better Lives for Dogs’), dat we kunnen optellen bij een aantal van onze andere mooie resultaten op dit gebied.

En er doemt meer groot werk op aan de horizon. We zijn op weg om zeventig procent van de Makueni’s hondenpopulatie te vaccineren voor het eind van dit jaar. Dit is het project dat we in Kenia begeleiden, waar we honden vaccineren om de overheid te bewijzen dat het managen van hondenpopulaties werkt om de ziekte te bestrijden en de levens van mensen te beschermen. De resultaten van het eerste jaar van dit project, zullen we volgend jaar met je delen.

Kom 29 oktober de koeien uitzwaaien

Koeien in de wei

Het heeft even geduurd, maar ook de aangename nazomer is nu echt voorbij. Dat betekent dat de koeien vanuit de wei aanstalte maken om naar hun winterverblijf...