Wij staan achter Bauke, Bauke staat achter ons

18/07/2016

Bauke Mollema, succesvolle wielrenner in de Tour de France, steunt onze ‘Wilde dieren. Geen entertainers.’ campagne. Bauke Mollema hoort namelijk op een fiets, apen niet!

“Ik hoor wel op een fiets, apen niet.”

Ruim 550.000 wilde dieren wereldwijd lijden momenteel in wrede attracties voor toeristisch vermaak. Apen worden regelmatig gedwongen rondjes te fietsen. Mollema vindt dat niks. Hij zegt: “Ik hoor wel op een fiets, apen niet.” Hij staat achter ons en dus staan wij achter hem.

Vaak gaat het bij het misbruik van apen om makaken, maar ook orang-oetans, chimpansees, gibbons en berberapen worden misbruikt. Deze dieren worden aangekleed, krijgen make-up op en moeten dansen, fietsen of andere trucjes doen. Of ze moeten gevaarlijke shows doen met messen of met elkaar in de boksring. Vaak treden zij twee tot vier keer per dag op voor het vermaak van toeristen, maar in sommige gevallen doen ze dat zelfs wel meer dan twaalf keer per dag.

Als de dieren nog jong zijn, worden ze op agressieve en pijnlijke wijze afgericht, zodat ze zullen gehoorzamen. Ze worden gehouden aan ijzeren kettingen of in kleine, betonnen kooien. De kettingen houden ze van jongs af aan om, waardoor de huid uiteindelijk pijnlijk kan vastgroeien aan de ketting. De normaal gesproken sociale dieren worden apart in kooien gehouden, om agressie onderling te voorkomen. Ze krijgen voornamelijk gekookte rijst te eten met af en toe fruit of groenten en ze krijgen erg weinig water.

Wilde dieren horen in het wild. Dus ook alle apen die gebruikt worden voor toeristisch entertainment. Apen horen niet in de boksring, op het podium, onder de schmink of op de fiets. Bauke Mollema hoort wel op de fiets. Daarom steunt hij onze campagne tegen het misbruik van apen. Jij toch ook?

Teken dan hier. Samen kunnen we dit misbruik stoppen.